Для чого необхідне впровадження системи НАССР

20 вересня 2019 року – кінцевий термін впровадження системи безпечності харчової продукції НАССР на всіх українських підприємствах, у тому числі і малих потужностях, діяльність яких тим чи іншим чином пов’язана з харчовими продуктами.

Система НАССР ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Вона гарантує безпечність продукції на повному шляху харчового ланцюжка та надає змогу виявити усі критичні точки, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути шкідливі фактори та контролювати повний процес виробництва.

Система HACCP є необхідною для впровадження, насамперед, у закладах громадського харчування та закладах освіти, які надають послуги з харчування. Система HACCP також охоплює всіх виробників харчової продукції та сировини — від підприємств, які надають транспортні послуги для перевезення харчових продуктів до агрохолдингів та торгових закладів. Це нововведення стосується й тих операторів, що займаються зберіганням, фасуванням та упаковкою вже готової харчової продукції. При цьому впровадження НАССР не обов’язкове для виробників первинної продукції.

Система НАССР базується на наступних принципах:

-аналіз небезпечних чинників;

-виявлення критичних контрольних точок;

-встановлення критичних меж;

-встановлення процедури моніторингу;

-розробка коригувальних дій;

-зберігання і актуалізація документів;

-оцінка ефективності.

Кожному оператору ринка необхідно зрозуміти, що наявність на підприємстві діючої системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР — це надійне підтвердження того, що виробник дотримується всіх умов, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції.

Повноцінне впровадження системи НАССР є доволі тривалим процесом, який потребує матеріальних ресурсів. Тому для повного адаптування в рамках вже прийнятого Закону було встановлено три перехідних періоди. Для потужностей, які провадять діяльність, пов’язану з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), перехідний період закінчився вже 20.09.2017 року. Для підприємств, що здійснюють діяльність, пов’язану з харчовими продуктами, в складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження, перехідний період закінчився 20 вересня 2018 року. Малі підприємства, які постачають продукцію споживачу, з кількістю робочого персоналу до 10 осіб та з площею підприємства до 400 кв. м, або ті потужності, які не постачають продукцію, з персоналом до 5 осіб, мають для розробки та впровадження системи НАССР термін до 20 вересня 2019 року.

Ключова причина впровадження системи НАССР — це ефективне управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Для виробника вона є своєрідним інструментом захисту його репутації, а для споживача – гарантією якості та безпечності харчових продуктів, які вони купують у супермаркетах або на ринках.