Осінь – найсприятливіший час для збору грибів. Цей поживний харчовий продукт містить білки, жири і вітаміни. Однак щороку грибний сезон затьмарює сумна статистика грибних отруєнь.
Тому, навіть досить обізнаним грибникам, слід суворо дотримуватися наступних правил:
-збирати лише ті гриби, які вам добре знайомі;
-ніколи не збирати та не вживати незнайомі гриби, а також переспілі, червиві або зіпсовані;
-не збирати гриби (навіть їстівні) у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж доріг та поблизу залізниці: гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними для їжі.
Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах.
Нижню частину ніжки, забруднену землею, необхідно зрізати, а капелюшок гриба ретельно очистити від піску і сміття.
Зібрані гриби слід піддати кулінарній (термічній) обробці або в день збору, або не пізніше наступного ранку.
Слід пам’ятати, що страви з грибів досить важкі для перетравлення. Їх не можна вживати людям з хворобами шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів. Гриби не можна вживати дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю.
У разі отруєння грибами, перші ознаки зазвичай з’являються вже через 30 хвилин. Виникає нудота, сильні болі в животі, діарея, губи та нігті синіють, пульс уповільнюється, серцебиття слабшає, з’являються судоми. Загальний стан людини різко погіршується. При появі перших ознак отруєння слід невідкладно очистити шлунок від їжі (випити велику кількість води та викликати блювоту) і терміново звернутися до найближчої медичної установи для надання постраждалому своєчасної та професійної допомоги.
Не можна викидати недоїдені гриби (їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм людини) та займатися самолікуванням, це може вартувати життя.
05.09.2019
Профілактика отруєння грибами
Осінь – найсприятливіший час для збору грибів. Цей поживний харчовий продукт містить білки, жири і вітаміни. Однак щороку грибний сезон затьмарює сумна статистика грибних отруєнь.
Тому, навіть досить обізнаним грибникам, слід суворо дотримуватися наступних правил:
-збирати лише ті гриби, які вам добре знайомі;
-ніколи не збирати та не вживати незнайомі гриби, а також переспілі, червиві або зіпсовані;
-не збирати гриби (навіть їстівні) у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж доріг та поблизу залізниці: гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними для їжі.
Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах.
Нижню частину ніжки, забруднену землею, необхідно зрізати, а капелюшок гриба ретельно очистити від піску і сміття.
Зібрані гриби слід піддати кулінарній (термічній) обробці або в день збору, або не пізніше наступного ранку.
Слід пам’ятати, що страви з грибів досить важкі для перетравлення. Їх не можна вживати людям з хворобами шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів. Гриби не можна вживати дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю.
У разі отруєння грибами, перші ознаки зазвичай з’являються вже через 30 хвилин. Виникає нудота, сильні болі в животі, діарея, губи та нігті синіють, пульс уповільнюється, серцебиття слабшає, з’являються судоми. Загальний стан людини різко погіршується. При появі перших ознак отруєння слід невідкладно очистити шлунок від їжі (випити велику кількість води та викликати блювоту) і терміново звернутися до найближчої медичної установи для надання постраждалому своєчасної та професійної допомоги.
Не можна викидати недоїдені гриби (їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм людини) та займатися самолікуванням, це може вартувати життя.