Схожість насіння як фактор, що впливає на майбутній врожай

Відповідно до статті 17 Закону України «Про насіння та садивний матеріал», кожна партія насіння для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його посівні якості.

До посівних якостей насіння відносяться стандартні показники (чистота насіння, його вологість, маса 1000 штук, життєздатність, енергія проростання, лабораторна схожість, ураження хворобами, заселеність шкідниками) та нестандартні (сила росту, вирівняність, парусність, скловидність, травмованість, натура насіння).

Схожість насіння – це кількість сходів, що з’явилися, виражена у відсотках до кількості висіяного насіння.

Розрізняють два види схожості:

лабораторна схожість – визначається в лабораторних умовах згідно з ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості» і вказується в сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння;

польова схожість – визначається за кількістю сходів безпосередньо на полі й у переважній більшості випадків буває нижче лабораторної.

Вважається, чим вища якість насіння за посівними показниками, тим вища його польова схожість, проте існує ряд параметрів, що можуть негативно впливати на отримання дружних й своєчасних сходів культури:

-травмованість насіння призводить до утворення ослаблених проростків, внаслідок чого знижується пoльoва схoжість і, в подальшому, пригнічується ріст і розвиток рослин. Насінина стає чутливою до умов зовнішнього середовища та ураження збудниками хвороб;

-розміри насіння, його ваговитість – насіння з високими параметрами краще забезпечене запасними поживними речовинами і здатне легше переносити несприятливі умови;

-фізіологічна зрілість насіння;

-різноякісність насіння, що пояснюється її розташуванням на рослині.

Також польова схожість насіння значно залежить від біологічних особливостей сільськогосподарської культури, сортових особливостей, рівня культури землеробства.

У разі необхідності визначення посівних якостей насіння, товаровиробники можуть звернутися до відділу визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії за адресою: м. Херсон, вул. Грецька, 40 (тел. 0552493080). За результатами проведених аналізів видається протокол випробування насіння.

Інформація має рекомендаційний характер.

У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.