Зберігайте олії безпечно

Всім відомо, що для гарного самопочуття вкрай потрібно використовувати в своєму раціоні якісні олії. А смакові якості та безпечність будь- якого виду олії залежить, насамперед, від правильного зберігання. У всіх видів масел є чотири  ворога: світло, тепло, кисень, різкі перепади температури. Під їх впливом масло окислюється, гіркне, втрачає свій смак, аромат і корисні властивості. Тож кращий спосіб запобігти це (і навіть продовжити термін придатності продукту) — належне зберігання.

Рослинні олії (оливкова, лляна, соняшникова)

Більшість рослинних масел можна зберігати при кімнатній температурі, тобто при +20-24°C, але не більше. Мінімально допустима температура становить +5°C, оптимальний режим становить близько +14°C. Настільки ідеальний клімат в домашніх умовах може забезпечити лише винний шафа-холодильник.

Більшість рослинних масел (оливкова, соняшникова, лляна) потрібно встигати вживати протягом 1 місяця після відкриття пляшки. По закінченні місяця масло залишається придатним для вживання, але все-таки застосовувати його в їжу небажано, тому що в продукті утворюються токсичні і навіть канцерогенні речовини. Смак масла через місяць після розкриття упаковки стає гіркуватим (особливо в оливкової і лляної олії), аромат – нейтральним.

Оптимальне рішення як для довгострокового, так і для щоденного зберігання масел – закрита шафа, бажано нижняя полиця (адже чим нижче, тим прохолодніше) і не занадто близько до плити. Зберігати поряд з маслом спеції і прянощі не рекомендується, через те, що воно має властивість вбирати запахи.

Ідеальне місце для тривалого зберігання масел – винний льох або його сучасний замінник – винний шафа-холодильник з 14°С температурою.

  • Масло, вилучене з холодильника не можна довго залишати в теплі, зберігати в шафі, або знову в холодильнику. Різка зміна клімату – один із ворогів будь-якої олії.
  • Зберігати масло в холодильнику бажано у відділенні для овочів та фруктів або на самій верхній полиці . Дверцята холодильника – не самий кращий варіант, тому що клімат на дверних полицях хоч і оптимальний для зберігання масел, але дуже нестабільний.

Ідеальний посуд для зберігання масла з темного скла із щільною кришкою і, можливо, з дозатором або розпилювачем. Також, непогано підійде керамічний посуд, який може щільно закриватися.А от металеві контейнери (наприклад, ті, в яких часто масло і продається) підходять менше. Зазвичай, в таких упаковках продається масло середньої якості. Найгірший вибір тари для зберігання масла – пластикові пляшки. Якщо ви купили свіже і цінне масло (оливкове, лляне, нерафіноване або сире соняшникове) в такій упаковці, то його слід перелити в пляшку із темного скла.

Загалом, від покупки масла в пластиковій упаковці краще відмовитися, тому що в процесі зберігання в продукт можуть перейти шкідливі для здоров’я хімічні сполуки з пластику. Єдине масл о, яке може продаватися в пластикових упаковках – це кокосове, а також рафінована соняшникова олія.

Як зберігати вершкове масло

Оптимальний температурний режим для зберігання вершкового масла щоденного вжитку – від 0 до +6 °С. Саме такий клімат може забезпечити холодильник, тут масло можна зберігати 15 діб після розтину. Щоб масло не було занадто твердим і легко намазувалося на хліб, його варто зберігати на верхній полиці холодильника, у відділенні для овочів та фруктів або на дверній полиці.

     

А ось для тривалого зберігання (до 1 року) потрібно використовувати морозильну камеру. Але при тривалому зберіганні на морозі вершкове масло стає менш смачним і корисним.

Пам’ятайте, що надовго залишати вершкове масло при кімнатній температурі не можна. З-за впливу тепла і світла воно стане жовтим, окислиться, втратить свої корисні властивості і смак.

Зберігати масло можна як у маслянці, так і у фабричній фольгованій упаковці. Також підійдуть пергаментний папір або фольга. Головне, щоб упаковка або ємність захищали масло від світла. Не варто зберігати масло в пластикових контейнерах, поліетиленових пакетах — у такій тарі продукт швидко гіркне, жовтіє і псується.