Цвіль практично завжди асоціюється із зіпсованими продуктами, які небезпечно їсти. Проте, цвіль буває різною – з одного боку, це мікроскопічний грибок, який осідає на поверхні продуктів і призводить до їх псування, з іншого – це пеніцилін, корисний для здоров’я.
Чим небезпечна цвіль?
Вчені кілька років проводили дослідження спор грибка і довели, що вони можуть стати причиною лейкозу. Наприклад, в земляних горіхах, уражених спорами плісняви, настільки велика концентрація отрути, що ними можна отруїтися. Отруйні речовини провокують розвиток онкологічних захворювань, стають причиною алергії, астми, діатезу у дітей.
Більшість задається питанням: що робити з продуктами, на яких з’явилися характерні сіро-білі вкраплення? Важливо зауважити, що є категорія продуктів, які не рекомендується вживати, якщо на них з’явилася цвіль. Це молочні продукти, хліб, булки, домашня випічка, варення, варено-копчена ковбаса, сосиски та інші м’ясні вироби. При наявності характерних ознак грибка ці продукти слід негайно викидати.
Які продукти можна врятувати?
Наліт цвілі на сиров’ялених та сирокопчених ковбасах можна зрізати і вживати в їжу, використовувати для приготування гарячих бутербродів. Завдяки особливій структурі сиров’яленого м’яса, спори плісняви не проникають глибоко всередину, тож з’їдений шматок такого продукту не завдасть шкоди організму. Врятувати від цвілі також можна моркву, цибулю, інші тверді овочі і фрукти – досить зрізати пошкоджену ділянку.
Що робити, якщо ви побачили сліди грибка на твердому сирі, який деякий час пролежав в холодильнику? Його можна вживати в їжу, попередньо зрізавши 3-4 сантиметри від ураженої ділянки.
Якщо Ви випадково з’їли несвіжий хліб або інший продукт із цвіллю, лікарі рекомендують відразу прийняти активоване вугілля з розрахунку 1 таблетка на 10 кг людського ваги або розчин води з марганцівкою чи лимонним соком.

Види їстівної цвілі
До таких видів цвілі відносяться:
- шляхетна пліснява. Французькі і німецькі винороби використовують її для виробництва елітних вин;
- блакитна цвіль – невід’ємна частина Рокфора і інших популярних сортів мармурових сирів. Вона відома вже кілька століть і є корисною для організму – той самий пеніцилін;
- біла цвіль надає вишуканий смак сирам сортів брі і камамбер;
- червона цвіль – задоволення для гурманів. Її люблять французькі сировари, оскільки вона надає продуктам цікавий колір і пікантний смак, робить їх м’якими, ніжними і крихкими.
Але існують обмеження у споживанні навіть корисних продуктів високої якості. Їх не рекомендують вживати в їжу вагітним жінкам, дітям і людям, схильним до алергії.
Як уберегти їжу від грибкових спор?
-холодильник завжди повинен бути чистим;
-овочі, фрукти та інші продукти потрібно регулярно перебирати та викидати підгнилі і зіпсовані;
-використовувати харчову плівку або герметичні контейнери для зберігання продуктів – вони перешкоджають попаданню і розмноженню спор;
-не купувати їжу з кінцевим терміном придатності або прострочену.
Ці прості, але дієві поради допоможуть захистити Вас від отруєння та негативного впливу цвілі.
29.07.2019
Чи можна їсти продукти із цвіллю
Цвіль практично завжди асоціюється із зіпсованими продуктами, які небезпечно їсти. Проте, цвіль буває різною – з одного боку, це мікроскопічний грибок, який осідає на поверхні продуктів і призводить до їх псування, з іншого – це пеніцилін, корисний для здоров’я.
Чим небезпечна цвіль?
Вчені кілька років проводили дослідження спор грибка і довели, що вони можуть стати причиною лейкозу. Наприклад, в земляних горіхах, уражених спорами плісняви, настільки велика концентрація отрути, що ними можна отруїтися. Отруйні речовини провокують розвиток онкологічних захворювань, стають причиною алергії, астми, діатезу у дітей.
Більшість задається питанням: що робити з продуктами, на яких з’явилися характерні сіро-білі вкраплення? Важливо зауважити, що є категорія продуктів, які не рекомендується вживати, якщо на них з’явилася цвіль. Це молочні продукти, хліб, булки, домашня випічка, варення, варено-копчена ковбаса, сосиски та інші м’ясні вироби. При наявності характерних ознак грибка ці продукти слід негайно викидати.
Які продукти можна врятувати?
Наліт цвілі на сиров’ялених та сирокопчених ковбасах можна зрізати і вживати в їжу, використовувати для приготування гарячих бутербродів. Завдяки особливій структурі сиров’яленого м’яса, спори плісняви не проникають глибоко всередину, тож з’їдений шматок такого продукту не завдасть шкоди організму. Врятувати від цвілі також можна моркву, цибулю, інші тверді овочі і фрукти – досить зрізати пошкоджену ділянку.
Що робити, якщо ви побачили сліди грибка на твердому сирі, який деякий час пролежав в холодильнику? Його можна вживати в їжу, попередньо зрізавши 3-4 сантиметри від ураженої ділянки.
Якщо Ви випадково з’їли несвіжий хліб або інший продукт із цвіллю, лікарі рекомендують відразу прийняти активоване вугілля з розрахунку 1 таблетка на 10 кг людського ваги або розчин води з марганцівкою чи лимонним соком.
Види їстівної цвілі
До таких видів цвілі відносяться:
Але існують обмеження у споживанні навіть корисних продуктів високої якості. Їх не рекомендують вживати в їжу вагітним жінкам, дітям і людям, схильним до алергії.
Як уберегти їжу від грибкових спор?
-холодильник завжди повинен бути чистим;
-овочі, фрукти та інші продукти потрібно регулярно перебирати та викидати підгнилі і зіпсовані;
-використовувати харчову плівку або герметичні контейнери для зберігання продуктів – вони перешкоджають попаданню і розмноженню спор;
-не купувати їжу з кінцевим терміном придатності або прострочену.
Ці прості, але дієві поради допоможуть захистити Вас від отруєння та негативного впливу цвілі.