Ще трохи часу і сезон найсмачніших кавунів на Херсонщині буде у розпалі. Ці соковиті та солодкі ягоди – ідеальний десерт у спекотний літній день, адже кавуни вгамовують спрагу та приносять величезну користь для здоров’я. А саме:
– Кавун багатий на лікопін – речовини, які надають таким продуктам, як кавун, помідори, гуава, шипшина, суниця і грейпфрут рожево-червоний відтінок. Дослідження свідчать, що споживання лікопіну знижує ризик розвитку раку простати і раку молочної залози.
– Крім того, регулярне вживання кавуна зменшує ризик захворювань серця, атеросклерозу і підвищеного кров’яного тиску.
– Поліпшується мінеральний баланс. Кавун багатий на кальцій, магній, калій і натрій, які сприяють відновленню мінерального балансу і більш ефективному всмоктуванню рідини.
– Кавуни містять амінокислоту цитрулін, з якої утворюється аргінін, що запобігає накопиченню жиру у клітинах.
– Якщо ви споживаєте кавун – цитрулін перетворюється на аргінін, в організмі людини синтезується оксид азоту. Ці процеси запобігають нападам стенокардії, підвищенню тиску і ризику серцевих захворювань.
– Кавун містить флавоноїди, каротиноїди та тритерпеноїди. Ці речовини мають потужні антиоксидантні властивості, запобігають хворобам і уповільнюють процес старіння.
– У кавуні є глутатіон, який є важливою поживною речовиною, необхідною для підтримання здоров’я печінки.
– Кавун багатий на бета-каротин, який забезпечує здоров’я шкіри і вітаміну С, який підвищує імунітет.
– Кавун очищує наш організм, виводить токсичні речовини.
– Кавун на 92% складається з води, яка зволожує клітини і запобігає зневодненню організму.
– Кавун має протизапальну дію, бореться з десятками серйозних хронічних захворювань, починаючи від артриту та завершуючи раком.
Разом з тим, любителів кавунів можуть підстерігати і деякі небезпеки, зокрема пестициди, нітрати, солі важких металів, мікроби.

Що робити, якщо ви отруїлися кавуном?
Якщо після вживання кавуна ви різко відчули себе недобре – треба викликати швидку допомогу, тому що отруєння кавуном відноситься до найнебезпечніших.
Основні симптоми: сильний головний біль, нудота, блювота і діарея, іноді піднімається температура, виникають судоми і ломота в суглобах.
У таких випадках треба терміново телефонувати до швидкої. До приїзду лікарів, хворому треба давати багато пити, аби очистити організм і у такий спосіб позбавитися токсинів.
Найближчу добу після отруєння бажано лежати у ліжку, адже організм дуже ослаблений. Крім того, протягом цих днів треба багато пити: мінеральну негазовану воду, трав’яні чаї без цукру.
22.07.2019
Кавун: користь і шкода
Ще трохи часу і сезон найсмачніших кавунів на Херсонщині буде у розпалі. Ці соковиті та солодкі ягоди – ідеальний десерт у спекотний літній день, адже кавуни вгамовують спрагу та приносять величезну користь для здоров’я. А саме:
– Кавун багатий на лікопін – речовини, які надають таким продуктам, як кавун, помідори, гуава, шипшина, суниця і грейпфрут рожево-червоний відтінок. Дослідження свідчать, що споживання лікопіну знижує ризик розвитку раку простати і раку молочної залози.
– Крім того, регулярне вживання кавуна зменшує ризик захворювань серця, атеросклерозу і підвищеного кров’яного тиску.
– Поліпшується мінеральний баланс. Кавун багатий на кальцій, магній, калій і натрій, які сприяють відновленню мінерального балансу і більш ефективному всмоктуванню рідини.
– Кавуни містять амінокислоту цитрулін, з якої утворюється аргінін, що запобігає накопиченню жиру у клітинах.
– Якщо ви споживаєте кавун – цитрулін перетворюється на аргінін, в організмі людини синтезується оксид азоту. Ці процеси запобігають нападам стенокардії, підвищенню тиску і ризику серцевих захворювань.
– Кавун містить флавоноїди, каротиноїди та тритерпеноїди. Ці речовини мають потужні антиоксидантні властивості, запобігають хворобам і уповільнюють процес старіння.
– У кавуні є глутатіон, який є важливою поживною речовиною, необхідною для підтримання здоров’я печінки.
– Кавун багатий на бета-каротин, який забезпечує здоров’я шкіри і вітаміну С, який підвищує імунітет.
– Кавун очищує наш організм, виводить токсичні речовини.
– Кавун на 92% складається з води, яка зволожує клітини і запобігає зневодненню організму.
– Кавун має протизапальну дію, бореться з десятками серйозних хронічних захворювань, починаючи від артриту та завершуючи раком.
Разом з тим, любителів кавунів можуть підстерігати і деякі небезпеки, зокрема пестициди, нітрати, солі важких металів, мікроби.
Що робити, якщо ви отруїлися кавуном?
Якщо після вживання кавуна ви різко відчули себе недобре – треба викликати швидку допомогу, тому що отруєння кавуном відноситься до найнебезпечніших.
Основні симптоми: сильний головний біль, нудота, блювота і діарея, іноді піднімається температура, виникають судоми і ломота в суглобах.
У таких випадках треба терміново телефонувати до швидкої. До приїзду лікарів, хворому треба давати багато пити, аби очистити організм і у такий спосіб позбавитися токсинів.
Найближчу добу після отруєння бажано лежати у ліжку, адже організм дуже ослаблений. Крім того, протягом цих днів треба багато пити: мінеральну негазовану воду, трав’яні чаї без цукру.