Сезон баштанних стартував. Як не наразитися на небезпеку?

На Херсонщині розпочався кавуновий сезон. Через сприятливі погодно-кліматичні умови нинішнього року, баштанні значно раніше, аніж зазвичай, масово почали з’являтися на споживчому ринку.

І хоча цьогоріч площа баштанних практично залишилася на рівні минулорічної – а це приблизно 23 тисячі гектарів, проте валовий збір кавунів та динь, завдяки червневим дощам, очікується більшим, адже урожайність, у порівнянні з торічною, вища на 10%.

Наразі з ланів Херсонщини баштанні реалізуються як на внутрішньому споживчому ринку, так і поза межами області на великих гуртових ринках України таких, як «Шувар» (Львівська область), «Столичний» (м. Київ), «Початок» (м. Одеса) та інші.

Отож, поласувати улюбленими кавунчиком або ж динею вже мають змогу всі охочі

І все ж, споживачам варто пам’ятати, що усіма улюблена продукція здатна спричинити низку сумних наслідків, адже баштанні можуть викликати сильне отруєння через високий вміст нітратів.

Фахівці Херсонської регіональної державної лабораторії ім. проф. Л.С. Ценковського Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів здійснюють постійний контроль продукції, яка реалізується на агропродовольчих ринках області, на вміст нітратів. Так, протягом періоду сезонного продажу станом на тепер було проведено 731дослідження баштанних культур на вміст нітратів в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках обласного центру, а також міст Олешки, Гола Пристань, Скадовськ, гуртового ринку с. Великі Копані.

З 262 експертиз кавунів (загальна вага 891380 кг) виявлено один позитивний випадок (10 кг) та з проведених 469 експертиз динь (загальна вага 444315 кг) – 58 позитивних випадків (загальна вага 37705 кг). У разі виявлення позитивних результатів на наявність нітратів за висновками ветеринарно-санітарної лабораторії – продаж такої продукції забороняється. Відповідно, виявлені з перевищенням вмісту нітратів баштанні були не допущені до реалізації.

Щоб не потрапити з отруєнням до лікарні, не підірвати собі і своїй дитині здоров’я, Ви повинні знати де і за яких обставин можна купувати баштанні культури, а де не варто:

Купувати кавун варто тільки магазинах, супермаркетах, на спеціально обладнаних точках на ринку. Стихійних ринків краще уникати.

Щодо візуальної оцінки, стиглий кавун має бути:

– середнього розміру, 5-7 кг (величезні кавуни можуть містити надлишок добрив);

– контрастним, темні і світлі смуги мають бути максимально чітко позначені;

– з сухим хвостиком, мокрий зелений хвостик – гарантія незрілого плода;

– з дуже твердою кіркою, якщо ж кірка коричнева і волога – кавун переріс;

– з жовтою або краще помаранчевою плямою, але в жодному разі не білою;

– з однорідною м’якоттю, без жовтуватих жилок.

Ніколи не беріть баштанні у тих наметах, які розташовуються уздовж автотрас, неподалік бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Запам’ятайте: від траси до намету з кавунами повинно бути не менше 10-20 метрів.

Не купуйте у продавців, у котрих ягоди складені купами просто на землі. По-перше, це елементарне недотримання санітарно-епідеміологічних норм, по-друге, знову ж таки, невідомо що до цього лежало або стояло на тій ділянці землі, де зараз навалено кавуни.

Місце торгівлі має бути обгороджено, перебувати під навісом. Кавуни та дині розкладені на товарних лотках. Також варто зважати на те, що плоди з пошкодженою шкіркою небезпечні, адже через мікротріщини всередину проникає бруд і хвороботворні мікроорганізми. Ні в якому разі не слід розрізати кавун на вулиці, щоб упевнитися в його стиглості. Вимагайте у продавців баштанними необхідних документів, серед яких мають бути обов’язковими медична книжка реалізатора і висновок ветеринарно-санітарної експертизи на вміст нітратів в кавунах та динях.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наполегливо радить покупцям – з метою придбання якісної та безпечної продукції цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту нітратів у баштанних. Продавці обов’язково повинні мати відповідні документи.