За результатами аналізу оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби, за 5 місяців поточного року відзначається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.
Так, станом на сьогоднішній день територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 – померли. За аналогічний період 2018 року було розслідувано 27 випадків, під час яких постраждала 31 особа.
Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, зокрема промислового виробництва. Від початку року серед всіх випадків ботулізму участь у розслідуваннях, в яких брали фахівці Держпродспоживслужби, 21 – пов’язаний із рибною продукцією, у тому числі 4 – ймовірно через вживання рибної продукції промислового виробництва. Причому 3 випадки, які ймовірно пов’язані з рибною продукцією промислового виробництва, зареєстровано протягом останнього тижня в Чернігівській (походження рибної продукції з Київської області), Херсонській – 2 випадки та Запорізькій областях.
Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, зумовлене
мікроорганізмом Clostridium botulinum та екзотоксином, він потрапляє в організм людини зі спожитою зараженою їжею.
Збудники ботулізму дуже поширені у природі, а їх особливі форми (спори) можуть тривалий час зберігатися в навколишньому середовищі. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила ботулотоксин.
Захворювання розвивається достатньо швидко, за декілька годин після вживання зараженої їжі, при цьому людина відчуває сильну м’язову слабкість, шиї важко утримувати голову, порушується зір, людина не може читати текст, перед очима з’являється туман, швидко знижується гострота зору, зіниці дуже розширені, а предмети перед очима двояться, виникає запаморочення. У тяжких випадках розвивається дихальна недостатність та раптова зупинка дихання.
Найчастіше зараження виникає, коли люди споживають продукти домашнього виготовлення – в’ялену, копчену або просолену рибу, ковбасу, шинку, рибні овочеві, м’ясні, грибні консерви, також не можна вживати в їжу «здуті» консерви.
Ботулотоксин, який накопичився в продуктах харчування, не змінює їх смакових властивостей, тому визначити наявність токсинів на смак неможливо.
Новотроїцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області попереджає, що небезпечно купувати на стихійних ринках такі продукти як: кров’янку й ліверну ковбасу, солону чи копчену рибу, буженину, шинку, консерви грибні!
Нагадуємо, що оператори ринку несуть кримінальну відповідальність за діяння проти здоров’я населення, вчинені внаслідок порушення санітарного законодавства відповідно до статті 49 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, а також про відповідальність передбачену статтею 64 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”.
Отже щоб уникнути захворювання на ботулізм, необхідно виконувати елементарні правила та пам’ятати що Ваше здоров’я в Ваших руках!
21.06.2019
Обережно, ботулізм!
За результатами аналізу оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби, за 5 місяців поточного року відзначається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.
Так, станом на сьогоднішній день територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 – померли. За аналогічний період 2018 року було розслідувано 27 випадків, під час яких постраждала 31 особа.
Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, зокрема промислового виробництва. Від початку року серед всіх випадків ботулізму участь у розслідуваннях, в яких брали фахівці Держпродспоживслужби, 21 – пов’язаний із рибною продукцією, у тому числі 4 – ймовірно через вживання рибної продукції промислового виробництва. Причому 3 випадки, які ймовірно пов’язані з рибною продукцією промислового виробництва, зареєстровано протягом останнього тижня в Чернігівській (походження рибної продукції з Київської області), Херсонській – 2 випадки та Запорізькій областях.
Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, зумовлене
мікроорганізмом Clostridium botulinum та екзотоксином, він потрапляє в організм людини зі спожитою зараженою їжею.
Збудники ботулізму дуже поширені у природі, а їх особливі форми (спори) можуть тривалий час зберігатися в навколишньому середовищі. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила ботулотоксин.
Захворювання розвивається достатньо швидко, за декілька годин після вживання зараженої їжі, при цьому людина відчуває сильну м’язову слабкість, шиї важко утримувати голову, порушується зір, людина не може читати текст, перед очима з’являється туман, швидко знижується гострота зору, зіниці дуже розширені, а предмети перед очима двояться, виникає запаморочення. У тяжких випадках розвивається дихальна недостатність та раптова зупинка дихання.
Найчастіше зараження виникає, коли люди споживають продукти домашнього виготовлення – в’ялену, копчену або просолену рибу, ковбасу, шинку, рибні овочеві, м’ясні, грибні консерви, також не можна вживати в їжу «здуті» консерви.
Ботулотоксин, який накопичився в продуктах харчування, не змінює їх смакових властивостей, тому визначити наявність токсинів на смак неможливо.
Новотроїцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області попереджає, що небезпечно купувати на стихійних ринках такі продукти як: кров’янку й ліверну ковбасу, солону чи копчену рибу, буженину, шинку, консерви грибні!
Нагадуємо, що оператори ринку несуть кримінальну відповідальність за діяння проти здоров’я населення, вчинені внаслідок порушення санітарного законодавства відповідно до статті 49 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, а також про відповідальність передбачену статтею 64 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”.
Отже щоб уникнути захворювання на ботулізм, необхідно виконувати елементарні правила та пам’ятати що Ваше здоров’я в Ваших руках!