Засідання круглого столу з питання забою тварин з особистих селянських господарств Горностаївського району

10 квітня поточного року на базі селекторної зали Комунальної установи «Горностаївський селищний центр по обслуговуванню закладів освіти» за ініціативи Горностаївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області відбулося засідання круглого столу на тему: «Можливість облаштування підприємства по забою тварин (бойні) на території Горностаївського району для забою тварин, що утримуються в особистих селянських господарствах».

У засіданні взяли участь фахівці Горностаївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, Горностаївської районної державної лікарні ветеринарної медицини, відділу агропромислового розвитку та житлово-комунального господарства Горностаївської райдержадміністрації, представники органів місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання та фізичні особи підприємці, які займаються забоєм тварин.

Мета заходу – вирішення питання забою сільськогосподарських тварин з особистих селянських господарств району, утилізації продуктів забою та реалізації м’яса.

Начальник Горностаївського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Василь Колісник поінформував присутніх про те, що діюче на сьогоднішній день законодавство передбачає поетапний перехід на забій сільськогосподарських тварин лише на відповідно обладнаних потужностях (бойнях), які мають експлуатаційні дозволи. Оскільки м’ясопродукти, отримані від забою тварин у необладнаних місцях, з точки зору санітарних норм і правил є потенційним джерелом небезпеки для споживача.

У своєму виступі доповідач наголосив, що на території Горностаївського району потужності із забою тварин відсутні, тому дану роботу необхідно активізувати. Створення бойні надасть можливість покращити товарообіг тваринницької продукції від особистих селянських господарств населення, вирішить проблему утилізації продуктів забою, забезпечить постачання на ринок безпечної та якісної м’ясної сировини відповідно до вимог чинних нормативних документів щодо якості тваринницької продукції.

Під час заходу учасники круглого столу порушили актуальні питання забою сільськогосподарських тварин з особистих селянських господарств, утилізації продуктів забою та реалізації м’яса, обговорили шляхи їх вирішення.