Користь від споживання риби

Нинішнє покоління українців, на жаль, не може похвалитися відмінним здоров’ям. Можливо, причина цього полягає в тому, що раніше наші предки віддавали перевагу рибним стравам, а не м’ясним. У м’ясі риби знаходиться найцінніший набір мікроелементів, необхідних для оптимального функціонування організму людини, серед яких фтор, цинк, мідь, йод. Безумовно, чимале значення відіграють вид риби та її місце існування. Якщо розглядати, наприклад, річкову рибу, то в ній міститься мало вітаміну D і йоду, проте її вживання піде на користь тим, хто страждає захворюваннями нирок, у кого порушений пуриновий обмін. Вітамін В і магній, на які багате м’ясо річкової риби, в сукупності необхідні для нормального функціонування нервової системи. До складу річкової риби не входять білки, які дратували б нервову систему. На відміну від річкової, у морській рибі знаходяться у великій кількості вітамін D і йод.

Купуючи рибу, краще віддавати перевагу жирним сортам, що допомагає захистити клітини від передчасного старіння. Позбавлені риб’ячого жиру клітини людського організму видають неадекватні хімічні сигнали, здатні викликати ріст ракових пухлин, закупорювати артерії, руйнувати суглоби. На жирність риби впливають вид риби, її вік і стать. Всіх риб за кількістю жиру можна поділити на нежирних (вміст жиру до 3%), помірно жирних (вміст жиру до 8%), жирних (вміст жиру до 20%), дуже жирних (вміст жиру до 30%). Представники нежирних риб: судак, минтай, щука, карась, пікша, та ін. Серед помірно жирних – кета, короп, горбуша, салака та ін. До жирних відносяться сайра, лосось, скумбрія тощо. Представники дуже жирних: мінога, вугор, білорибиця.

Для дієтичного і лікувального харчування використовують нежирну чи помірно жирну рибу. Тим, хто хоче позбутися зайвих кілограмів, краще уникати вживання жирної риби. Жир, що міститься в рибі, легко засвоюється організмом, він містить велику кількість вітамінів А і В (жир печінки особливо). За кількістю вітаміну В рибу можна прирівняти до м’яса.

Ті, хто вживають в їжу рибу, менше схильні до онкологічних захворювань, діабету, артриту, бронхіту. Наприклад, японці, що живуть найдовше, їдять в 3 рази більше риби, ніж американці. У такій жирній рибі, як тунець, лосось, сардини, міститься багато жирних кислот омега-3. Рибій жир регулює серцебиття, захищає артерії, знижує тиск, запобігає виникненню тромбів, блокує запальні процеси, що викликають рак, артрит, псоріаз.

Людина із захворюванням серця може збільшити тривалість свого життя, якщо буде споживати у достатній кількості рибу. У ході експерименту, проведеного у Великобританії, під час якого пацієнти, які перенесли інфаркт, двічі на тиждень їли жирну рибу, з’ясувалося, що введення в раціон жирної риби знизило рівень смертності на 30%. Вживання риби запобігає інсульт, допомагає в боротьбі з раком товстої кишки, охороняє легені курців, купірує розвиток раку грудей. У ході одного дослідження було встановлено, що курці, які вживають рибу раз на тиждень, хворіють бронхітом на 45% частіше, ніж ті, хто їсть її набагато частіше. Справа в тому, що в рибі містяться жирні кислоти типу омега-3. Якщо в організмі людини багато кислот омега-6, але недостатньо омега-3, це негативно позначається на її здоров’ї.