Круглий стіл з питань захисту прав споживачів у сфері надання послуг закладами громадського харчування

Сьогодні, 27 березня 2019 року, за ініціативи Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області відбулося засідання круглого столу, присвячене обговоренню вимог законодавства України в сфері захисту споживачів, реклами, метрології та метрологічної діяльності; застосуванню превентивного захисту прав споживачів з метою недопущення та/або зменшення кількості порушень в частині виконання правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами та надання послуг установами громадського харчування.

Участь у заході взяли заступник Херсонського міського голови Інна Трибух, начальник управління споживчого ринку Херсонської міської ради Віра Кружнова, власники та керівники ресторанів, кафе та інших закладів громадського харчування, магазинів з реалізації харчової продукції. Не обійшли своєю увагою обговорення актуальних питань і представники громадських організацій відповідного напрямку.

Вітаючи присутніх в залі, заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Наталя Клим окреслила мету зібрання і наголосила, що для Держпродспоживслужби Херсонщини одним з важливих факторів діяльності є проведення роз’яснювальної роботи серед представників бізнесу, підприємців тощо стосовно чинної законодавчої бази в сфері захисту споживачів, налагодження конструктивного діалогу з операторами ринку, превентивного підходу для зменшення, або недопущення випадків порушень прав споживачів на внутрішньому ринку.

Заступник начальника Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби Олександр Мандра детально зупинився на чинних законах України у сфері захисту споживачів та вимогах до операторів ринку, які ними передбачені.

Він детально поінформував присутніх про порядок здійснення планових та позапланових перевірок закладів громадського харчування, використанні засобів відеофіксації у ході здійснення заходів державного нагляду, законодавчих вимогах до проведення повірок засобів вимірювальної техніки, обов’язковій наявності на підприємствах Куточків споживача з повною необхідною інформацією, викладеною державною мовою, якою є українська і обслуговуванням в закладах, яке має також, відповідно до мовної політики, здійснюватися українською мовою. Не менш важливою для присутніх була інформація щодо вимог Закону України «Про заходи попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоровꞌя населення», що передбачає правила облаштування, вибір місця для паління та відповідальність за недодержання законодавства.

На основних порушеннях операторами ринку, зокрема магазинами, які реалізують продовольчі товари зупинилася в. о. начальника Херсонського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Марина Малахова. Одними з найбільш поширених, за її словами, є відсутність повної та достовірної інформації про товар, його походження. Також вона роз’яснила вимоги нового Закону України №2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» та відповідальність операторів ринку за їх порушення, наголосивши на необхідності реєстрації підприємств і внесення їх до Державного реєстру субꞌєктів господарювання.

У ході засідання круглого столу, на прохання присутніх, фахівці Держпродспоживслужби дали роз’яснення щодо нестандартних ситуацій, які трапляються у їхній практичній діяльності і рекомендовані шляхи вирішення відповідно до чинного законодавства. Завершуючи зустріч, організатори заходу закликали присутніх в залі підприємців звертатися за консультативною допомогою до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, аби уникнути порушень і ефективно працювати в чинному законодавчому полі нашої країни.