19 березня 2019 року в Школі аграрного лідера, яка діє на базі Херсонського державного аграрного університету, в рамках Всеукраїнської інформаційної просвітницької кампанії на виконання проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» відбулася лекція-тренінг «Європейські вимоги безпечності харчових продуктів: від ферми до виделки».
Участь у тренінгу взяли фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, студенти та викладачі Вишу, спеціалісти та керівники підприємств, закладів харчового виробництва, громадського харчування, представники громадських організацій та всі зацікавлені питаннями контролю безпечності харчових продуктів особи.
Спікерами заходу виступили заступник керівника проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» Яна Добідовська та експерт проекту Юрій Оглашенний.

Учасники заходу розглянули процес адаптації українського харчового законодавства до європейських вимог, впровадження в Україні базових законів харчового законодавства, які набрали чинності останніми роками, а саме Закони України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про безпечність та гігієну кормів» і «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також низку підзаконних актів, прийнятих на їх виконання. Спікери наголосили на ролі контролюючих органів Держпродспоживслужби України у здійсненні державного нагляду відповідно до вимог чинного законодавства. Так, зокрема Законом «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» визначено, що Держпродспоживслужба є єдиним компетентним органом, який перевіряє і контролює відповідність операторів ринку вимогам харчового законодавства.

Окрім того, експерти проекту «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» зосередили увагу учасників тренінгу на практичному застосуванні норм харчового законодавства як операторами ринку, так і контролюючими органами Держпродспоживслужби, а також питаннях якості, безпечності харчових продуктів, дотриманні європейських правил проведення технологічних процесів на підприємстві, прав споживачів та відповідальності операторів ринку харчових продуктів.
З інформацією перед присутніми виступила начальник відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Світлана Петронюк. Вона наголосила на необхідності реєстрації потужностей операторів ринку, а також зазначила, що Головне управління Держпродспоживслужби готове надати всіляку інформаційну та консультативну допомогу суб’єктам господарювання з цього питання.
20.03.2019
Фахівці Держпродспоживслужби Херсонщини взяли участь у семінарі-тренінгу щодо європейських вимог безпечності харчових продуктів
19 березня 2019 року в Школі аграрного лідера, яка діє на базі Херсонського державного аграрного університету, в рамках Всеукраїнської інформаційної просвітницької кампанії на виконання проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» відбулася лекція-тренінг «Європейські вимоги безпечності харчових продуктів: від ферми до виделки».
Участь у тренінгу взяли фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, студенти та викладачі Вишу, спеціалісти та керівники підприємств, закладів харчового виробництва, громадського харчування, представники громадських організацій та всі зацікавлені питаннями контролю безпечності харчових продуктів особи.
Спікерами заходу виступили заступник керівника проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» Яна Добідовська та експерт проекту Юрій Оглашенний.
Учасники заходу розглянули процес адаптації українського харчового законодавства до європейських вимог, впровадження в Україні базових законів харчового законодавства, які набрали чинності останніми роками, а саме Закони України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про безпечність та гігієну кормів» і «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також низку підзаконних актів, прийнятих на їх виконання. Спікери наголосили на ролі контролюючих органів Держпродспоживслужби України у здійсненні державного нагляду відповідно до вимог чинного законодавства. Так, зокрема Законом «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» визначено, що Держпродспоживслужба є єдиним компетентним органом, який перевіряє і контролює відповідність операторів ринку вимогам харчового законодавства.
Окрім того, експерти проекту «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» зосередили увагу учасників тренінгу на практичному застосуванні норм харчового законодавства як операторами ринку, так і контролюючими органами Держпродспоживслужби, а також питаннях якості, безпечності харчових продуктів, дотриманні європейських правил проведення технологічних процесів на підприємстві, прав споживачів та відповідальності операторів ринку харчових продуктів.
З інформацією перед присутніми виступила начальник відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Світлана Петронюк. Вона наголосила на необхідності реєстрації потужностей операторів ринку, а також зазначила, що Головне управління Держпродспоживслужби готове надати всіляку інформаційну та консультативну допомогу суб’єктам господарювання з цього питання.