Генічеське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадує всім суб’єктам господарювання про порядок проведення перевірок якості та безпечності продуктів харчування, який передбачено Законом України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».
Зазначений Закон є значним кроком у реформуванні системи державного контролю безпечності харчових продуктів, її наближенні до європейських принципів здійснення контролю, що є надзвичайно важливим у контексті виконання зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Згідно з даним Законом є можливим:
-проведення окремих форм державного контролю бізнесу без повідомлення власників;
-контроль на будь-якій стадії виробництва та обігу харчових продуктів із періодичністю, яка визначається на підставі ризик-орієнтованого підходу щодо життя і здоров’я людей;
-оприлюднення уповноваженим органом на офіційному веб-сайті інформації про вид, назву, територію обігу виявлених небезпечних харчових продуктів.
Згідно з Законом, інспектори проводитимуть заходи контролю відповідно до уніфікованих актів перевірки, які є публічними. Акт державного контролю містить вичерпний перелік питань для перевірки дотримання оператором ринку законодавства про харчові продукти. Кожне таке питання містить посилання на вимогу нормативно-правового акта (статтю, частину, пункт, підпункт, абзац тощо) і вимагає дотримання оператором ринку.
Також, Законом передбачено ряд санкції за порушення вимог законодавства в даній сфері у розмірі від 11 000 до 150 000 грн.
Наприклад, штраф за пропонування продажі непридатних харчових продуктів становить від 63 000 грн до 93 000 грн; за продаж харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини – від 18 500 грн до 29 600 грн. Розмір штрафу визначається залежно від виду діяльності суб’єкта господарювання, який вчиняє певне порушення.
Так, у м. Генічеськ в ході позапланової перевірки одного з суб’єктів господарювання, який займається виготовленням смажених пиріжків, було виявлено порушення вимог законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів, порушення санітарно-гігієнічних вимог при виготовленні та реалізації продукції. За результатами перевірки було складено протокол, Головним державним інспектором Херсонської області винесено постанову та накладено штраф у розмірі 6 мінімальних заробітних плат.
Згідно з Законом контроль є ризик-орієнтованим і буде проводитися з періодичністю, достатньою для досягнення цілей цього закону – підвищення безпечності продуктів. Тобто підприємства перевірятимуть залежно від ступеню ризику для життя і здоров`я людей.
Під час такої категоризації братимуться до уваги вид продукції, з якою має справу підприємство, особливості відповідного виробничого процесу, кількість виготовленої продукції, результати попередніх заходів державного контролю, ефективність бізнес-процесів підприємства й інша інформація, що може свідчити про порушення ним законодавства.
З моменту набуття чинності даного Закону фахівці Генічеського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводять планові та позапланові перевірки суб’єктів господарювання згідно з наказами начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, на підставі скарг щодо порушення санітарно-гігієнічних нормативів, за результатами збору інформації та моніторингу.
20.02.2019
Перевірки якості та безпечності продуктів харчування
Генічеське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадує всім суб’єктам господарювання про порядок проведення перевірок якості та безпечності продуктів харчування, який передбачено Законом України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».
Зазначений Закон є значним кроком у реформуванні системи державного контролю безпечності харчових продуктів, її наближенні до європейських принципів здійснення контролю, що є надзвичайно важливим у контексті виконання зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Згідно з даним Законом є можливим:
-проведення окремих форм державного контролю бізнесу без повідомлення власників;
-контроль на будь-якій стадії виробництва та обігу харчових продуктів із періодичністю, яка визначається на підставі ризик-орієнтованого підходу щодо життя і здоров’я людей;
-оприлюднення уповноваженим органом на офіційному веб-сайті інформації про вид, назву, територію обігу виявлених небезпечних харчових продуктів.
Згідно з Законом, інспектори проводитимуть заходи контролю відповідно до уніфікованих актів перевірки, які є публічними. Акт державного контролю містить вичерпний перелік питань для перевірки дотримання оператором ринку законодавства про харчові продукти. Кожне таке питання містить посилання на вимогу нормативно-правового акта (статтю, частину, пункт, підпункт, абзац тощо) і вимагає дотримання оператором ринку.
Також, Законом передбачено ряд санкції за порушення вимог законодавства в даній сфері у розмірі від 11 000 до 150 000 грн.
Наприклад, штраф за пропонування продажі непридатних харчових продуктів становить від 63 000 грн до 93 000 грн; за продаж харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини – від 18 500 грн до 29 600 грн. Розмір штрафу визначається залежно від виду діяльності суб’єкта господарювання, який вчиняє певне порушення.
Так, у м. Генічеськ в ході позапланової перевірки одного з суб’єктів господарювання, який займається виготовленням смажених пиріжків, було виявлено порушення вимог законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів, порушення санітарно-гігієнічних вимог при виготовленні та реалізації продукції. За результатами перевірки було складено протокол, Головним державним інспектором Херсонської області винесено постанову та накладено штраф у розмірі 6 мінімальних заробітних плат.
Згідно з Законом контроль є ризик-орієнтованим і буде проводитися з періодичністю, достатньою для досягнення цілей цього закону – підвищення безпечності продуктів. Тобто підприємства перевірятимуть залежно від ступеню ризику для життя і здоров`я людей.
Під час такої категоризації братимуться до уваги вид продукції, з якою має справу підприємство, особливості відповідного виробничого процесу, кількість виготовленої продукції, результати попередніх заходів державного контролю, ефективність бізнес-процесів підприємства й інша інформація, що може свідчити про порушення ним законодавства.
З моменту набуття чинності даного Закону фахівці Генічеського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводять планові та позапланові перевірки суб’єктів господарювання згідно з наказами начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, на підставі скарг щодо порушення санітарно-гігієнічних нормативів, за результатами збору інформації та моніторингу.