Нарада з керівниками закладів дошкільної освіти Скадовського району

17.01.2019 року за ініціативи Скадовської міської ради та за участю фахівців Скадовського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області (далі – Скадовське районне управління) відбулася нарада з керівниками та медичними працівниками закладів дошкільної освіти (далі – ЗДО), на яку були запрошені постачальники харчової продукції в ЗДО. Однією із головних тем обговорення на нараді стало питання безпечного та якісного харчування дітей в дитячих садках. Фахівцями Скадовського районного управління доведено до відома зацікавлених осіб вимоги законодавства України щодо дотримання норм харчування, затверджених Постановою Кабінету Міністрів від 22 листопада 2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а також вимоги до постачальників продуктів для дитячого харчування.                                

З огляду на те, що оператори ринку несуть відповідальність за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють, приймаючи до уваги втрату чинності окремих дозвільних документів та документів, які б підтверджували якість та безпечність харчових продуктів, наголошено на необхідності посадовим особам дитячих навчальних закладів більш відповідально відноситись до виконання заходів з організації харчування дітей.

Органам місцевого самоврядування та керівникам закладів дошкільної освіти Скадовського району надані наступні рекомендації, яких необхідно дотримуватися насамперед:                                               

-Визначитись з переліком харчових продуктів, які будуть закуповуватись.

-Визначитись з вимогами, яким ці продукти повинні відповідати: стан (заморожене, охолоджене та ін.), наявність умов зберігання, відповідність показникам якості та безпеки (ТУ, ДСТУ, додаткові вимоги), частота завезення, термін придатності, вид пакування.

-Скласти перелік вимог для проведення тендеру чи вимог до постачальника при закупівлях без тендера.

-Постачальники продуктів харчування разом з керівником закладу складають графіки і маршрути постачання та обсяги завозу з урахуванням термінів придатності та наявності умов для зберігання.

-Провести з персоналом заняття з гігієни харчування й основ дитячого дієтичного харчування, санітарно-освітню роботу та ін.

-Перевірити товарно-транспортну накладну та інші супровідні документи, передбачені договором.

-Перевірити наявність проходження медичного огляду водієм та експедитором.

-Перевірити Лист контрольних перевірок температури у кузові авторефрижератора та температуру продукту (за необхідності). Кожна транспортна партія повинна супроводжуватися «Листом контрольних перевірок температури у кузові авторефрижератора» (додаток 20 Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених Наказом Міністерства транспорту України № 363 від 14.10.1997 року).

-Перевірити стан автотранспорту та чи може він забезпечити належні умови транспортування.

-Маркування та пакування продуктів харчування, їх відповідність до заявлених вимог та супровідних документів.

-Забезпечення зберігання продуктів в належних умовах.