Новорічні свята в Україні традиційно прийнято святкувати з розмахом і великою кількістю їжі та страв, зазвичай, важких для травлення, що перетворюється на суцільне випробування для нашого організму. Як не переїдати і розумно харчуватися в ці дні?
В день перед святковим застіллям не потрібно голодувати, а їсти 2-3 рази на день невеликими порціями. Перед кожним прийомом їжі фахівці рекомендують випивати склянку теплої води, бажано з декількома краплями соку лимона.
Не слід починати прийом їжі з жирних страв – жири знижують секрецію шлункового соку і уповільнюють травлення, що може призвести до відчуття млявості.
Святковий стіл не навантажуйте шкідливою та важкою для організму їжею. Віддайте перевагу салатам і стравам, приготовленим з урахуванням сумісності харчових продуктів, а також вареній або подрібненій їжі. Краще утриматися від смаженого м’яса, соління і маринадів.
Майонези та кетчупи краще замінити на домашні соуси. Вони теж досить поживні, проте не такі шкідливі.
Не захоплюйтесь екзотичною їжею, а зосередьтеся на тому, до чого звик організм. Сирі овочі допоможуть перетравити незвичну їжу, а рослинна клітковина, що міститься в них, «сполучить» більшу частину речовин, які можуть спровокувати розлад травлення.
Під час застілля краще вживати нежирне м’ясо або рибу. Поєднувати ці два продукти не можна. У якості гарніру підійдуть овочі та зелень. Від картоплі та хліба бажано відмовитися.
Уникайте цукерок, тістечок, тортів, шоколадок і солодких напоїв, особливо пакетованих та газованих. На десерт краще обрати не торт, а свіжі фрукти, безе чи желе.
Саме після святкувань українці найбільше страждають від отруєнь, нападів холециститу чи панкреатиту, навіть від інфарктів. Причина – зловживання спиртними напоями. Не перевищуйте безпечну дозу, пийте не більше, так званої «однієї дози» алкоголю на годину. «Одна доза» – це 180 мл вина, або 360 мл пива, або 30 мл міцного напою.
Більше рухайтеся, спілкуйтеся, танцюйте!
Веселих Вам свят!
04.01.2019
Зимові свята тривають
Новорічні свята в Україні традиційно прийнято святкувати з розмахом і великою кількістю їжі та страв, зазвичай, важких для травлення, що перетворюється на суцільне випробування для нашого організму. Як не переїдати і розумно харчуватися в ці дні?
В день перед святковим застіллям не потрібно голодувати, а їсти 2-3 рази на день невеликими порціями. Перед кожним прийомом їжі фахівці рекомендують випивати склянку теплої води, бажано з декількома краплями соку лимона.
Не слід починати прийом їжі з жирних страв – жири знижують секрецію шлункового соку і уповільнюють травлення, що може призвести до відчуття млявості.
Святковий стіл не навантажуйте шкідливою та важкою для організму їжею. Віддайте перевагу салатам і стравам, приготовленим з урахуванням сумісності харчових продуктів, а також вареній або подрібненій їжі. Краще утриматися від смаженого м’яса, соління і маринадів.
Майонези та кетчупи краще замінити на домашні соуси. Вони теж досить поживні, проте не такі шкідливі.
Не захоплюйтесь екзотичною їжею, а зосередьтеся на тому, до чого звик організм. Сирі овочі допоможуть перетравити незвичну їжу, а рослинна клітковина, що міститься в них, «сполучить» більшу частину речовин, які можуть спровокувати розлад травлення.
Під час застілля краще вживати нежирне м’ясо або рибу. Поєднувати ці два продукти не можна. У якості гарніру підійдуть овочі та зелень. Від картоплі та хліба бажано відмовитися.
Уникайте цукерок, тістечок, тортів, шоколадок і солодких напоїв, особливо пакетованих та газованих. На десерт краще обрати не торт, а свіжі фрукти, безе чи желе.
Саме після святкувань українці найбільше страждають від отруєнь, нападів холециститу чи панкреатиту, навіть від інфарктів. Причина – зловживання спиртними напоями. Не перевищуйте безпечну дозу, пийте не більше, так званої «однієї дози» алкоголю на годину. «Одна доза» – це 180 мл вина, або 360 мл пива, або 30 мл міцного напою.
Більше рухайтеся, спілкуйтеся, танцюйте!
Веселих Вам свят!