У сучасному світі пластикова тара та поліетиленова харчова упаковка настільки міцно увійшли до нашого повсякдення, що виникає запитання, а чи безпечні вони для здоров’я людини?
Багато людей вважають, що матеріали, з яких виготовляються одноразові упаковки і посуд, абсолютно нешкідливі для людини
-пластиковий посуд виготовляють із полімерів. Перш ніж запустити полімери в масове виробництво, не один рік вивчаються їх вплив на людину та властивості в спеціальних лабораторіях. При правильному користуванні вироби з полімерних матеріалів не несуть шкоди здоров’ю людини;
-досить обережними потрібно бути при використанні посуду з полістиролу. На його дні має знаходитись маркування “РS”. Такий посуд легко відрізнити: він хрусткий і ламається. При температурі +60 – +80ᵒ С із нього може мігрувати стирол у наявний вміст. Якщо ви використовуєте таку тарілку для гарячої страви – разом із нею можете отримати ще й дозу токсинів;
-для чаю та кави можна використовувати посуд з поліпропілену. Він не ламається, а лише мнеться та має позначку “РР” або трикутник із цифрою «5»;
-більш екологічно чистими є одноразові стакани й посуд, що виготовлені з пінного полістиролу або пінополістиролу;
-для гарячих страв та напоїв придатний пінопластовий посуд (спінений полістирол – пінопласт – не токсичний, бо складається на 95% з повітря). Він абсолютно інертний, а відтак не виділяє жодних токсичних речовин при контакті з їжею. Так, поліпропіленовий стакан витримує температуру до +100° С. Але пити з такої склянки спиртні напої небезпечно, оскільки пінопластовий посуд при контакті зі спиртом утворює шкідливий для організму хімічний розчин.
Разом з тим, згідно з санітарними правилами та «Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», забороняється використання пластмасового посуду у дитячих садочках, інтернатах, школах, санаторіях, таборах дитячого відпочинку та інших дитячих закладах. Тарілки, блюдечка і чашки повинні бути виготовлені із фарфору або фаянсу, а ложки та виделки – з нержавіючої сталі. Слід також максимально обмежити використання таких предметів побуту і в домашніх умовах.
Існує думка, що вироби з пластику і полімерних матеріалів можна використовувати неодноразово. Це невірно, оскільки:
-одноразовий посуд і упаковка тому і називається одноразовою, бо те, що зберігаються у пластиковій тарі, використовується один раз. Якщо ви придбали, наприклад, газовану воду в пластиковій пляшці, то по закінченні напою пляшка повинна відправитися у сміттєвий контейнер для пластику;
-не варто використовувати її як посудину для зберігання молока, компоту, квасу тощо. Висока температура продуктів або повітря, тривалий контакт з харчовими продуктами, ультрафіолетові промені і кисень сприяють «старінню» полімерних матеріалів. Як результат, вони містять шкідливі для організму людини речовини, які згодом потрапляють у харчові продукти, що зберігаються в такій тарі.
Матеріали, які використовуються при виготовленні одноразового посуду, можуть викликати онкологічні захворювання
-це лише у тому випадку, коли одноразовий посуд виготовляється на безконтрольному виробництві або неправильно зберігається. Тоді полімерні речовини, які входять до складу виробу, виділяють у повітря і навколишнє середовище розрізнені токсичні сполуки, які мають специфічний неприємний запах, таких сполук може налічуватися до п’ятнадцяти. Вони є небезпечними для здоров’я і якщо потрапляють в організм людини разом з їжею, автоматично стають причиною поганого самопочуття: відчуття незрозумілого дискомфорту без певної локалізації, головний біль, загальну втому, алергію, навіть напади бронхіальної астми.
Чи безпечніший і якісніший за закордонний аналог пластиковий посуд українського виробництва?
-в якій країні виготовляється одноразовий посуд великого значення немає, набагато пильніше потрібно придивлятися до фірми-виробника;
-якщо фірма дотримується всіх правил виробництва, то на виробах повинні вказуватися код, назва матеріалу, з якого виготовлений товар, а також (і це обов’язкова умова) чітка вказівка області застосування товару: для холодних, гарячих, сипких матеріалів, рідини та ін.;
-якщо ви бачите, що одноразовий посуд сумнівної якості, то краще з нього не їсти та не ризикувати своїм здоров’ям і здоров’ям своїх близьких. Дуже часто пластикова одноразова тара, посуд чи упаковка, що виготовлена в неналежних умовах і сумнівними фірмами, може вміщати важкі метали, фарбники, інші шкідливі небезпечні хімічні речовини.
Тара і посуд зі скла і кераміки безпечніші для здоров’я
-це правда, проте потрібно мати на увазі, що у пластика є свої вагомі переваги: він легший і міцніший, ніж скло, тому його зручно брати з собою на відпочинок за місто або в туристичні поїздки;
-з іншого боку, в європейських країнах останнім часом спостерігається тенденція відмови від пластикового одноразового посуду на користь скляного. Це відбувається не тільки внаслідок потенційної небезпеки полімерних матеріалів, які містяться в одноразовому посуді, а також через труднощі, пов’язані з його утилізації. Підсумок цього явища зовсім невтішний: наша планета в буквальному розумінні слова завалена пластиковим посудом і тарою.
Чи придатні поліетиленові пакети для зберігання будь-яких продуктів в холодильнику
-харчові продукти можна зберігати тільки в призначених для цього пакетах, які стійкі до низьких температур;
-у звичайних поліетиленових пакетах при охолоджуванні до низьких температур теж можуть виділятися токсичні речовини, шкідливі для здоров’я;
-якщо ви вирішили заморозити овочі або фрукти для подальшого вживання взимку, краще скористатися спеціальною харчовою плівкою, інакше ваші продукти з часом можуть ввібрати небезпечні сполуки і стати причиною отруєння;
-майже у кожної господині на кухні є рулончик харчової плівки для зберігання продуктів. У супермаркетах у таку плівку фасують масло, халву, печиво. Але мало хто знає, що її найчастіше виготовляють зі звичайного поліетилену із позначкою HDPE і цифрою «2». На жаль, на упаковці виробники не вказують, що зберігати у такій плівці масло чи маргарин не можна –поліетилен не стійкий до жирів.
Ось, напевно, одні з основних моментів, про які треба знати під час користування пластиковим одноразовим посудом, тарою і упаковкою. При дотриманні всіх правил використання ці товари не принесуть шкоди організму, а навпаки, тільки покращать ваше життя.
20.12.2018
Пластиковий посуд: більше шкоди чи користі?
У сучасному світі пластикова тара та поліетиленова харчова упаковка настільки міцно увійшли до нашого повсякдення, що виникає запитання, а чи безпечні вони для здоров’я людини?
Багато людей вважають, що матеріали, з яких виготовляються одноразові упаковки і посуд, абсолютно нешкідливі для людини
-пластиковий посуд виготовляють із полімерів. Перш ніж запустити полімери в масове виробництво, не один рік вивчаються їх вплив на людину та властивості в спеціальних лабораторіях. При правильному користуванні вироби з полімерних матеріалів не несуть шкоди здоров’ю людини;
-досить обережними потрібно бути при використанні посуду з полістиролу. На його дні має знаходитись маркування “РS”. Такий посуд легко відрізнити: він хрусткий і ламається. При температурі +60 – +80ᵒ С із нього може мігрувати стирол у наявний вміст. Якщо ви використовуєте таку тарілку для гарячої страви – разом із нею можете отримати ще й дозу токсинів;
-для чаю та кави можна використовувати посуд з поліпропілену. Він не ламається, а лише мнеться та має позначку “РР” або трикутник із цифрою «5»;
-більш екологічно чистими є одноразові стакани й посуд, що виготовлені з пінного полістиролу або пінополістиролу;
-для гарячих страв та напоїв придатний пінопластовий посуд (спінений полістирол – пінопласт – не токсичний, бо складається на 95% з повітря). Він абсолютно інертний, а відтак не виділяє жодних токсичних речовин при контакті з їжею. Так, поліпропіленовий стакан витримує температуру до +100° С. Але пити з такої склянки спиртні напої небезпечно, оскільки пінопластовий посуд при контакті зі спиртом утворює шкідливий для організму хімічний розчин.
Разом з тим, згідно з санітарними правилами та «Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», забороняється використання пластмасового посуду у дитячих садочках, інтернатах, школах, санаторіях, таборах дитячого відпочинку та інших дитячих закладах. Тарілки, блюдечка і чашки повинні бути виготовлені із фарфору або фаянсу, а ложки та виделки – з нержавіючої сталі. Слід також максимально обмежити використання таких предметів побуту і в домашніх умовах.
Існує думка, що вироби з пластику і полімерних матеріалів можна використовувати неодноразово. Це невірно, оскільки:
-одноразовий посуд і упаковка тому і називається одноразовою, бо те, що зберігаються у пластиковій тарі, використовується один раз. Якщо ви придбали, наприклад, газовану воду в пластиковій пляшці, то по закінченні напою пляшка повинна відправитися у сміттєвий контейнер для пластику;
-не варто використовувати її як посудину для зберігання молока, компоту, квасу тощо. Висока температура продуктів або повітря, тривалий контакт з харчовими продуктами, ультрафіолетові промені і кисень сприяють «старінню» полімерних матеріалів. Як результат, вони містять шкідливі для організму людини речовини, які згодом потрапляють у харчові продукти, що зберігаються в такій тарі.
Матеріали, які використовуються при виготовленні одноразового посуду, можуть викликати онкологічні захворювання
-це лише у тому випадку, коли одноразовий посуд виготовляється на безконтрольному виробництві або неправильно зберігається. Тоді полімерні речовини, які входять до складу виробу, виділяють у повітря і навколишнє середовище розрізнені токсичні сполуки, які мають специфічний неприємний запах, таких сполук може налічуватися до п’ятнадцяти. Вони є небезпечними для здоров’я і якщо потрапляють в організм людини разом з їжею, автоматично стають причиною поганого самопочуття: відчуття незрозумілого дискомфорту без певної локалізації, головний біль, загальну втому, алергію, навіть напади бронхіальної астми.
Чи безпечніший і якісніший за закордонний аналог пластиковий посуд українського виробництва?
-в якій країні виготовляється одноразовий посуд великого значення немає, набагато пильніше потрібно придивлятися до фірми-виробника;
-якщо фірма дотримується всіх правил виробництва, то на виробах повинні вказуватися код, назва матеріалу, з якого виготовлений товар, а також (і це обов’язкова умова) чітка вказівка області застосування товару: для холодних, гарячих, сипких матеріалів, рідини та ін.;
-якщо ви бачите, що одноразовий посуд сумнівної якості, то краще з нього не їсти та не ризикувати своїм здоров’ям і здоров’ям своїх близьких. Дуже часто пластикова одноразова тара, посуд чи упаковка, що виготовлена в неналежних умовах і сумнівними фірмами, може вміщати важкі метали, фарбники, інші шкідливі небезпечні хімічні речовини.
Тара і посуд зі скла і кераміки безпечніші для здоров’я
-це правда, проте потрібно мати на увазі, що у пластика є свої вагомі переваги: він легший і міцніший, ніж скло, тому його зручно брати з собою на відпочинок за місто або в туристичні поїздки;
-з іншого боку, в європейських країнах останнім часом спостерігається тенденція відмови від пластикового одноразового посуду на користь скляного. Це відбувається не тільки внаслідок потенційної небезпеки полімерних матеріалів, які містяться в одноразовому посуді, а також через труднощі, пов’язані з його утилізації. Підсумок цього явища зовсім невтішний: наша планета в буквальному розумінні слова завалена пластиковим посудом і тарою.
Чи придатні поліетиленові пакети для зберігання будь-яких продуктів в холодильнику
-харчові продукти можна зберігати тільки в призначених для цього пакетах, які стійкі до низьких температур;
-у звичайних поліетиленових пакетах при охолоджуванні до низьких температур теж можуть виділятися токсичні речовини, шкідливі для здоров’я;
-якщо ви вирішили заморозити овочі або фрукти для подальшого вживання взимку, краще скористатися спеціальною харчовою плівкою, інакше ваші продукти з часом можуть ввібрати небезпечні сполуки і стати причиною отруєння;
-майже у кожної господині на кухні є рулончик харчової плівки для зберігання продуктів. У супермаркетах у таку плівку фасують масло, халву, печиво. Але мало хто знає, що її найчастіше виготовляють зі звичайного поліетилену із позначкою HDPE і цифрою «2». На жаль, на упаковці виробники не вказують, що зберігати у такій плівці масло чи маргарин не можна –поліетилен не стійкий до жирів.
Ось, напевно, одні з основних моментів, про які треба знати під час користування пластиковим одноразовим посудом, тарою і упаковкою. При дотриманні всіх правил використання ці товари не принесуть шкоди організму, а навпаки, тільки покращать ваше життя.