Профілактика харчових отруєнь у побуті

Харчовими отруєннями називають захворювання, які виникають після споживання їжі, в якій відбулося масове розмноження певних штамів мікроорганізмів та накопичення токсинів мікробного або немікробного походження до рівня патогенної дози, а також захворювання, що виникають у наслідок вживання отруйних рослин і тканин тварин.

Основною передумовою для виникнення харчових отруєнь мікробної природи є попереднє накопичення в їжі специфічних збудників та/чи токсичних продуктів їхньої життєдіяльності. Патогенна доза збудників чи ентеротоксинів при цьому формується безпосередньо в харчовому продукті, тобто, за межами організму людини.

Епідемічна ситуація в країні з виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення вважається однією із найважливіших.

У літню пору року високі рівні температури повітря сприяють накопиченню мікроорганізмів у навколишньому середовищі, звідки вони і потрапляють на харчові продукти з немитих рук, з пилом, водою, з брудної тари, їх можуть також занести мухи, гризуни тощо.

До продуктів, які швидко інфікуються, псуються і викликають харчові отруєння, передусім, відносяться молочні, м’ясні та рибні продукти, кремові кондитерські вироби.

Найчастіше харчові продукти інфікуються сальмонелами, патогенними штамами кишкової палички, стафілококами, дизентерійними паличками при порушеннях санітарних вимог та технології приготування під час виробництва, зберігання, транспортування, кулінарної обробки на харчових об’єктах і в побуті.

Багаторічні спостереження свідчать, що частіше спалахи харчових отруєнь виникають при проведенні масових заходів, у результаті порушень технології приготування страв та правил їх зберігання.

Слід пам’ятати, що їжа щойно приготована – поживніша, смачніша, в ній зберігаються вітаміни. У разі потреби допускається приготування страв на 2 дні при умові, що вони будуть зберігатися на холоді і перед вживанням вдруге пройдуть термічну обробку при температурі не менше 1000 С протягом 15-20 хвилин.

Дуже небезпечно тільки підігрівати їжу, особливо при зберіганні її в теплому приміщенні, бо це сприяє ще більшому розмноженню та накопиченню мікробів.

Є страви, які вимагають особливої уваги щодо дотримання правил технологічного процесу їх виготовлення: холодець, млинці з м’ясом, сиром, запіканки, омлет, голубці з м’ясом, кремові вироби, салати, вінегрет та ряд інших. У цих стравах найшвидше можуть накопичуватися шкідливі для здоров’я мікроорганізми.

Серед населення періодично реєструються такі тяжкі харчові отруєння як ботулізм. Захворювання на ботулізм може виникнути внаслідок вживання в’яленої, копченої, солоної риби та м’ясних продуктів, виготовлених в домашніх умовах з порушенням технологічних вимог, або придбаних у невідомих осіб, які реалізували їх в незаконних місцях торгівлі. Також причиною ботулізму може бути вживання домашньої консервованої продукції.

Потрібно знати, що ветеринарно-санітарні правила забороняють реалізацію вищезазначеної продукції на продовольчих ринках. Реєструються випадки хвороби на ботулізм після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Враховуючи наближення святкування зимових свят, для попередження виникнення харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних основних вимог:

-не купувати продукти харчування в невстановлених місцях торгівлі, у випадкових осіб та сумнівної якості;

-не вживати продукти харчування, які не пройшли достатню термічну обробку та з вичерпним терміном зберігання;

-продукти, які швидко псуються: м’ясні, молочні, рибні, кремові кондитерські вироби та інші необхідно зберігати тільки в холодильному обладнанні при температурі не вище + 6°С;

-такі продукти як холодець, паштет, голубці, млинці, пиріжки з м’ясом та сиром, котлети, м’ясо птиці, салати різних видів, кремові кондитерські вироби рекомендується не зберігати протягом тривалого часу та використовувати зразу після приготування;

-не вживати в їжу солону, в’ялену, копчену рибу, гриби домашнього виготовлення;

-користуватися водою тільки з перевірених джерел як для пиття, так і для приготування їжі, миття посуду;

-дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки перед приготуванням та вживанням страв;

-при придбанні харчових продуктів необхідно обов’язково звертати увагу на терміни і умови їх зберігання та суворо дотримуватися цих рекомендацій;

-при перших ознаках захворювання (пронос, блювота) треба негайно звертатися за медичною допомогою.

Харчове отруєння, яким би легким не було, може ускладнитися іншими недугами.

Завжди пам’ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати!