Основними причинами харчових отруєнь є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.
Навіть сама корисна їжа може нанести шкоду організму, якщо вона неякісна. Враховуючи наближення зимових свят, для попередження виникнення харчових отруєнь необхідно дотримуватися головного принципу – купувати та готувати тільки безпечні для здоров’я продукти харчування.
Як діяти в магазині:
-щоб не купити зіпсовані продукти, оцініть візуально їх зовнішній вид, запах, колір, зверніть увагу на упаковку, якщо вона порушена – продукт брати не можна;
-звертайте увагу на склад продукту, терміни та умови його зберігання;
-не купуйте харчові продукти, що швидко псуються (молочні, м’ясні, рибні та інші продукти), якщо вони зберігаються поза холодильним обладнанням;
-не купуйте харчові продукти на стихійних ринках, де ціни дешевші, проте відсутні умови для зберігання та продажу продуктів, система контролю.
Вдома:
-зберігання швидкопсувних продуктів без холоду за короткий час призводить до того, що навіть якісні продукти можуть стати небезпечними;
-якщо одразу приготувати сирі продукти не вдалося, необхідно зберігати їх у холодильнику;
-перед кулінарною обробкою обов’язковим є ретельне промивання і чищення продуктів;
-готові страви бажано вживати у день приготування або зберігати до наступного дня в холодильнику;
-перед повторним вживанням страву слід піддати ретельній тепловій обробці;
-при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
-перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди необхідно мити руки з милом;
-якщо ви вирушаєте на відпочинок чи у подорож, не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
-для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
Пам’ятайте, ігнорування елементарних правил гігієни, зберігання та приготування їжи може коштувати здоров’я, а іноді і життя.
12.12.2018
Профілактика харчових отруєнь
Основними причинами харчових отруєнь є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.
Навіть сама корисна їжа може нанести шкоду організму, якщо вона неякісна. Враховуючи наближення зимових свят, для попередження виникнення харчових отруєнь необхідно дотримуватися головного принципу – купувати та готувати тільки безпечні для здоров’я продукти харчування.
Як діяти в магазині:
-щоб не купити зіпсовані продукти, оцініть візуально їх зовнішній вид, запах, колір, зверніть увагу на упаковку, якщо вона порушена – продукт брати не можна;
-звертайте увагу на склад продукту, терміни та умови його зберігання;
-не купуйте харчові продукти, що швидко псуються (молочні, м’ясні, рибні та інші продукти), якщо вони зберігаються поза холодильним обладнанням;
-не купуйте харчові продукти на стихійних ринках, де ціни дешевші, проте відсутні умови для зберігання та продажу продуктів, система контролю.
Вдома:
-зберігання швидкопсувних продуктів без холоду за короткий час призводить до того, що навіть якісні продукти можуть стати небезпечними;
-якщо одразу приготувати сирі продукти не вдалося, необхідно зберігати їх у холодильнику;
-перед кулінарною обробкою обов’язковим є ретельне промивання і чищення продуктів;
-готові страви бажано вживати у день приготування або зберігати до наступного дня в холодильнику;
-перед повторним вживанням страву слід піддати ретельній тепловій обробці;
-при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
-перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди необхідно мити руки з милом;
-якщо ви вирушаєте на відпочинок чи у подорож, не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
-для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
Пам’ятайте, ігнорування елементарних правил гігієни, зберігання та приготування їжи може коштувати здоров’я, а іноді і життя.