Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (із змінами), Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, інших чинних санітарних норм та правил. Питання організації харчування дітей у закладах дошкільної освіти було і залишається одним з найактуальніших.
Так, на підставі річного плану заходів державного нагляду (контролю) Держпродспоживслужби на 2018 рік, затвердженого 28.11.2017 року №1131, до Осокорівського ДНЗ «ясла-садка» Осокорівської сільської ради завітали фахівці Нововоронцовського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області для проведення планової перевірки.
Під час перевірки звернено увагу на виконання вимог Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» від 24.02.1994 р. № 4004-XII, Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-В від 23.12.1997року. Разом з цим, проведено просвітницьку, санітарно-освітню роботу з метою запобігання інфекційних захворювань та харчових отруєнь. Слід зазначити, що в закладі ведеться постійний контроль за дотриманням правил організації харчування з боку медперсоналу та адміністрації.
Організація харчування дітей у закладі включає:
напрацювання режиму і графіку харчування дітей,
визначення постачальників харчових продуктів і продовольчої сировини,
прийом харчових продуктів і продовольчої сировини гарантованої якості,
складання меню-розкладу,
виготовлення страв,
контроль за харчуванням,
інформування батьків про організацію харчування дітей у закладі.
З метою запобігання спалахам гострих кишкових захворювань і харчових отруєнь в Осокорівському ДНЗ «ясла-садку» створено необхідну матеріально-технічну базу з достатньою кількістю технологічного і холодильного обладнання, кухонного і столового посуду, мийних і дезінфекційних засобів, інвентарю, санітарного і спеціального одягу тощо. Харчоблок об лаштований відповідно до діючих будівельних та санітарних норм.
Вихователі та помічники вихователів дошкільного навчального закладу беруть активну участь в організації харчування дітей, формуванні у них культури харчування та розуміння значення прийому їжі для нормального функціонування організму. Дітей привчають сідати за стіл охайними, з чистими руками, користуватися столовим приладдям. Дітей середньої та старшої груп навчають чергувати. Основними показниками якості та ефективності організації харчування в дошкільному закладі є добре самопочуття дітей, відсутність шлунково-кишкових захворювань, позитивні показники антропометричних вимірів дітей та лабораторного контролю за якістю харчування.
Правильно організоване, поживне, багате на вітаміни харчування – добрий засіб зміцнення організму дитини. І саме за самопочуттям малят, їх фізичним станом, індексом здоров’я можливо оцінити ефективність зробленої роботи.
13.11.2018
Якісна та ефективна організація харчування в дошкільному закладі
Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» (із змінами), Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, інших чинних санітарних норм та правил. Питання організації харчування дітей у закладах дошкільної освіти було і залишається одним з найактуальніших.
Так, на підставі річного плану заходів державного нагляду (контролю) Держпродспоживслужби на 2018 рік, затвердженого 28.11.2017 року №1131, до Осокорівського ДНЗ «ясла-садка» Осокорівської сільської ради завітали фахівці Нововоронцовського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області для проведення планової перевірки.
Під час перевірки звернено увагу на виконання вимог Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» від 24.02.1994 р. № 4004-XII, Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-В від 23.12.1997року. Разом з цим, проведено просвітницьку, санітарно-освітню роботу з метою запобігання інфекційних захворювань та харчових отруєнь. Слід зазначити, що в закладі ведеться постійний контроль за дотриманням правил організації харчування з боку медперсоналу та адміністрації.
Організація харчування дітей у закладі включає:
напрацювання режиму і графіку харчування дітей,
визначення постачальників харчових продуктів і продовольчої сировини,
прийом харчових продуктів і продовольчої сировини гарантованої якості,
складання меню-розкладу,
виготовлення страв,
контроль за харчуванням,
інформування батьків про організацію харчування дітей у закладі.
З метою запобігання спалахам гострих кишкових захворювань і харчових отруєнь в Осокорівському ДНЗ «ясла-садку» створено необхідну матеріально-технічну базу з достатньою кількістю технологічного і холодильного обладнання, кухонного і столового посуду, мийних і дезінфекційних засобів, інвентарю, санітарного і спеціального одягу тощо. Харчоблок об лаштований відповідно до діючих будівельних та санітарних норм.
Вихователі та помічники вихователів дошкільного навчального закладу беруть активну участь в організації харчування дітей, формуванні у них культури харчування та розуміння значення прийому їжі для нормального функціонування організму. Дітей привчають сідати за стіл охайними, з чистими руками, користуватися столовим приладдям. Дітей середньої та старшої груп навчають чергувати. Основними показниками якості та ефективності організації харчування в дошкільному закладі є добре самопочуття дітей, відсутність шлунково-кишкових захворювань, позитивні показники антропометричних вимірів дітей та лабораторного контролю за якістю харчування.
Правильно організоване, поживне, багате на вітаміни харчування – добрий засіб зміцнення організму дитини. І саме за самопочуттям малят, їх фізичним станом, індексом здоров’я можливо оцінити ефективність зробленої роботи.