Як харчуватися взимку, щоб було і смачно, і корисно?

Взимку опір організму різним захворюванням зменшується, тому у холодні дні велику увагу слід приділяти правильному раціону. Зазвичай ми користуємося обмеженою кількістю страв, для приготування яких беремо одні й ті ж самі продукти, що призводить до дефіциту в організмі поживних речовин, які мають велике значення для зміцнення імунітету.

З настанням холодів потрібно переглянути свій раціон, адже на початку зими організм потребує додаткової енергії і вітамінів для того, щоб швидше адаптуватися до нових температурних умов.

Як же харчуватися взимку, щоб було і смачно, і корисно?

Збалансоване харчування. Оскільки взимку нашому організму необхідні різні корисні речовини, харчування повинно містити певну кількість білків, жирів, вуглеводів, а також вітамінів і мінералів. Тобто харчування має бути збалансованим і, разом з тим, досить різноманітним.

Регулярний прийом їжі. Приймати їжу необхідно регулярно, в один і той же час з проміжками в 3-4 години, щоб вага залишалася у нормі, а організм отримав необхідну енергію для збереження тепла і працездатності.

Білки і вуглеводи. У холодну пору, особливо взимку, ніяк не можна обійтися без вуглеводів, які містяться у злаках, хлібі з висівками, кашах, макаронах і бобових. Організм людини, в раціоні якої присутні зазначені продукти, здатний заряджатися енергією на кілька годин. Якщо таких продуктів бракує, знижується імунітет, людина постійно мерзне і організм не може боротися з інфекціями і простудними захворюваннями.

Харчуватися взимку рекомендується калорійною їжею. Збільшувати її калорійність краще за рахунок риби і морепродуктів, які вважаються джерелами корисних білків. Про молочні продукти також не слід забувати. Це хороші захисники флори кишечника, яка впливає на імунітет людини. Фігура від таких продуктів не постраждає, а організму вони допомагають залишатися у нормі і в холодні зимові дні.

Гаряча їжа. У зимовий період ваш організм повинен отримувати їжу і напої в гарячому стані. В першу чергу, слід приділити належну увагу супам. Вони допомагають травленню і зігріванню організму. Крім того, під час варіння продукти, з яких готують суп, зберігають більшість вітамінів.

Вітамінні заготовки на зиму. Літні овочі і фрукти не втрачають своїх корисних властивостей в замороженому вигляді і при консервуванні, особливо це відноситься до солоних помідорів та огірків, протертих ягід і заморожених зелених овочів, грибів. Мочені яблука і квашена капуста – рекордсмени за вмістом вітаміну С.

Рідина в достатній кількості. Для того щоб правильно харчуватися взимку, потрібно знати, яка кількість рідини необхідно організму в холодну пору року. Взимку її потрібно менше в порівнянні з літнім періодом, але все ж вона повинна становити не менше двох літрів на день. Це може бути вода, чай, відвари з ягід і, звичайно, свіжі соки.

Найкорисніші продукти взимку. Дуже корисними в зимовий період вважаються продукти, що містять в необхідній кількості вітаміни А і Е. Це буряк, червона морква, болгарський перець, капуста брокколі. Сюди можна віднести зелень, волоські горіхи, гарбуз, насіння соняшнику, картоплю, мандарини і помідори. Вітамін С, який має великий вплив на імунну систему, у великих кількостях є в ягодах, капусті, цитрусових, зеленому горошку і солодкому перці.

Залізо, мідь, кальцій і магній, а також інші важливі мікроелементи, необхідні для організму взимку, в основному містяться в морепродуктах, квасолі і горіхах, молочних продуктах і яблуках.

Тож будьте здорові та в гарному настрою зустріньте холодні дні!