Чи потрібно проводити профілактику захворювання на сибірку у тварин?

Чи не кожен чув або читав у новинах про випадок захворювання людей на сибірку і не де-небудь, а в Україні (5.10.2018 року на Житомирщині госпіталізовано жінку з ознаками сибірки). У чому причина? У нехтуванні громадянами вимог профілактичних щеплень інфекційних захворювань у тварин. Люди, за різних обставин, відмовляються від проведення профілактичних щеплень тварин, яких вони утримують, наражаючись тим самим на небезпеку.

Сибірка – це інфекційне захворювання спільне для багатьох видів тварин (ВРХ, ДРХ, коні, свині, хутрові звірі, дикі тварини) а також і людини, яке викликає інтоксикацію, лихоманку, набряки, карбункули, враження різних органів. Особливість цього захворювання в тому, що збудник може утворювати спори, які стійкі к зовнішньому середовищу, а також весняно-літня сезонність, що пов’язана зі збільшенням контакту тварин із забрудненими спорами збудника пасовищами. Вірогідність виникнення захворювань значно зростає в засуху, коли нестача зелених кормів змушує тварин поїдати сухі рослини разом із землею, в якій можуть знаходитися спори. Взимку хвороба виникає тільки в разі згодовування раніше контамінованих сибірковими спорами кормів (сіна, соломи). Захворювання лікується антибіотиками, але його наслідки залежать від багатьох факторів, в тому числі від вірно та вчасно поставленого діагнозу.

Профілактика сибірки складається з системи ветеринарно-санітарних і медико-санітарних заходів – своєчасне виявлення, ізоляція хворих тварин, встановлення карантину, контроль за знешкодженням трупів тварин, правильне утримання скотомогильників.

На сьогодні для профілактики сибірки у тварин використовують вакцинацію. Дорослих тварин щеплюють раз на рік, молодняк: коней з 9 місячного віку; ВРХ з 3-місячного віку та ревакцинація (повторне щеплення) через 6 місяців; ДРХ з 3-місячного віку та ревакцинація через 3 місяці. Щеплених тварин не можна забивати протягом14 днів.

Велике значення має контроль за виконанням ветеринарно-санітарних правил при заготівлі, обробці, зберіганні та транспортуванні сировини. Необхідний суворий контроль за дотриманням правил гігієни пастухами, гуртоправами, робочими боєнь, підприємств по обробці овчин, шкір та іншої сировини тваринного походження.

Отже, слід з розумінням та відповідальністю ставитися до профілактичних обробок, щеплень тварин, які проводяться лікарями ветеринарної медицини, цим самим ви робите особистий внесок у забезпечення епізоотичного благополуччя нашої держави та захист здоров’я населення.