Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Так, нещодавно у Великих Копанях через отруєння грибами сталася трагедія. Під час, так званої, «тихої охоти» у кошику грибників, крім знайомих маслюків, опинилися «зеленушки». Нажаль, лікарі так і не змогли врятувати життя чоловіка та його 8-річної доньки.
Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницькоїі нформації та попереджувальних заходів, тому, аби уникнути небезпеку, треба знати декілька основних положень.
До смертельно отруйних грибів відносяться:
-бліда поганка (мухомор зелений);
-опеньок сірчано-жовтий;
-волоконниця Патуйяра, плютка.
Ці види отруйних грибів поширені на всій території України, тож, збираючи гриби, будьте особливо обачні.
Првила, яких необхідно дотримуватися при збиранні та приготуванні грибів:
-збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
-гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
-якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
-краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі, міцні, добре зберігаються;
-вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
-ніколи не пробуйте сирих грибів;
-зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд – і в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;
-варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;
-при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;
-гриби чи страви з них слід їсти у невеликій кількості. Дітям їсти гриби не рекомендується.
Ознаки отруєння грибами:
Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.
Перша медична допомога при отруєнні грибами:
До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба викликати блювання (дати випити якомога більше води) до повного очищення шлунку або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно).
Пам’ятайте, гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.
25.10.2018
Обережно, отруйні гриби!
Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Так, нещодавно у Великих Копанях через отруєння грибами сталася трагедія. Під час, так званої, «тихої охоти» у кошику грибників, крім знайомих маслюків, опинилися «зеленушки». Нажаль, лікарі так і не змогли врятувати життя чоловіка та його 8-річної доньки.
Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницькоїі нформації та попереджувальних заходів, тому, аби уникнути небезпеку, треба знати декілька основних положень.
До смертельно отруйних грибів відносяться:
-бліда поганка (мухомор зелений);
-опеньок сірчано-жовтий;
-волоконниця Патуйяра, плютка.
Ці види отруйних грибів поширені на всій території України, тож, збираючи гриби, будьте особливо обачні.
Првила, яких необхідно дотримуватися при збиранні та приготуванні грибів:
-збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
-гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
-якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
-краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі, міцні, добре зберігаються;
-вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
-ніколи не пробуйте сирих грибів;
-зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд – і в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;
-варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;
-при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;
-гриби чи страви з них слід їсти у невеликій кількості. Дітям їсти гриби не рекомендується.
Ознаки отруєння грибами:
Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.
Перша медична допомога при отруєнні грибами:
До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба викликати блювання (дати випити якомога більше води) до повного очищення шлунку або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно).
Пам’ятайте, гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.