Обережно, отруйні гриби!

Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Так, нещодавно у Великих Копанях через отруєння грибами сталася трагедія. Під час, так званої, «тихої охоти» у кошику грибників, крім знайомих маслюків, опинилися «зеленушки». Нажаль, лікарі так і не змогли врятувати життя чоловіка та його 8-річної доньки.
Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницькоїі нформації та попереджувальних заходів, тому, аби уникнути небезпеку, треба знати декілька основних положень.

До смертельно отруйних грибів відносяться:

-бліда поганка (мухомор зелений);

-опеньок сірчано-жовтий;

-волоконниця Патуйяра, плютка.

Ці види отруйних грибів поширені на всій території України, тож, збираючи гриби, будьте особливо обачні.

Првила, яких необхідно дотримуватися при збиранні та приготуванні грибів:

-збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;

-гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;

-якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);

-краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі, міцні, добре зберігаються;

-вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;

-ніколи не пробуйте сирих грибів;

-зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд – і в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;

-варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;

-при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;

-гриби чи страви з них слід їсти у невеликій кількості. Дітям їсти гриби не рекомендується.

Ознаки отруєння грибами:

Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.

Перша медична допомога при отруєнні грибами:

До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба  викликати блювання (дати  випити якомога більше води) до повного очищення шлунку або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля  (не менше 10 пігулок одночасно).

Пам’ятайте, гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.