Випадок захворювання на ботулізм у місті Херсоні

Херсонським міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області отримано лист від Херсонського міськрайонного відділу ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України» від 11.09.2018 р., що згідно з екстреним повідомленням 10.09.2108 р. до реанімаційного відділення КЗ «Херсонська обласна інфекційна лікарня ім. Горбачевського» о 19 годині 12 хвилин госпіталізовано 2 мешканців м. Херсона з діагнозом ботулізм.

Сім’я потерпілих – чоловік і дружина – 9.09.2018 р. вживали рибу (лящ в’ялений) власного вилову та власного приготування. Невдовзі обидва відчули себе недобре. Тривалий час родина намагалася зарадити собі самолікуванням і лише надвечір 10 серпня звернулися по допомогу до лікарів. Станом на 11.09.2018 року один хворий (чоловік) помер. Окрім постраждалих, рибу більше ніхто не вживав.

Ботулізм – це гостра токсикоінфекція. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.

Зазвичай, токсин накопичується в таких продуктах, як консерви, копчена та в’ялена м’ясна і рибна продукція, гриби, приготовлені з порушенням технологічних режимів, особливо в домашніх умовах.

Найчастішими симптомами ботулізму є:

-порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови (може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість);

-загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт; 

-пригнічення функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності; 

-у дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.

Найбільш ефективним способом профілактики ботулізму є дотримання правил безпеки. Передусім, уникайте споживання їжі, якщо ви не впевнені в її якості. Небезпечним є споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, оскільки така риба могла бути заражена у природних умовах і не проходила термічної обробки.

Також варто уникати споживання продуктів, якщо ви не можете бути впевнені у дотриманні умов їх зберігання та транспортування.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області вкотре наголошує, що при найменшій підозрі на ботулізм необхідно негайно звернутися до лікаря!