Засідання обласної Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії

7 грудня поточного року відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Херсонській обласній державній адміністрації.  Роботу комісії очолив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко. Серед питань, винесених на розгляд членів ДНПК – новий випадок АЧС, зареєстрований у Великолепетиському районі.                   

Так, 5.12.2018 р. Дніпропетровською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби було виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней дикого кабана добутого на території мисливських угідь Князе-Григорівської сільської ради Великолепетиського району (звіт про результати дослідження № 002283 п.м./18 від 05.12.2018). Даний зразок було відібрано від дикого кабана при ліцензійному відстрілі мисливцями Великолепетиської РО УТМР. З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів АЧС, проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Великолепетиській районній державній адміністрації, рішеннями якої затверджено плани з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду. В осередках захворювання вживаються заходи із локалізації та недопущення поширення збудника АЧС. Це перший випадок на Херсонщині захворювання на АЧС у дикій фауні.

Про ситуацію щодо спалахів на африканську чуму свиней (АЧС) на території Херсонської області протягом поточного року та вжиті заходи щодо ліквідації та запобігання розповсюдження хвороби поінформував присутніх начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Віталій Боярський.

Так, з початку 2018 року на Херсонщині зареєстровано 13 спалахів африканської чуми свиней. У кожному випадку затверджено План заходів з ліквідації АЧС, проведено засідання комісій ДНПК при облдержадміністрації та районних/міських держадміністраціях, на яких розглянуто питання щодо ліквідації та профілактики АЧС на території області. Спеціалістами державних лікарень ветеринарної медицини Херсонської області, які входять до сфери управління Держпродспоживслужби, постійно здійснюється контроль за клінічним станом свиней. Всього проведено 143628 обстежень господарств усіх форм власності, в них проведено 411346 клінічних оглядів свиней.

Як зазначив Віталій Боярський, переважна більшість спалахів АЧС на Херсонщині нинішнього року зареєстрована в особистих селянських господарствах. Основна причина поширення хвороби – низький рівень біобезпеки, нехтування власниками ОСГ, дрібними фермерськими господарствами, які утримують свиней, вимог «Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС» від 7.03.2017 р. №111 та рішень ДНПК при обласній та райдержадміністраціях щодо організації заходів з ліквідації та недопущення поширення АЧС. Не зважаючи на проведення комплексу ветеринарно-санітарних заходів, запровадження обмежень із переміщення живих тварин, заборони щодо забою, торгівлі на ринках живими свинями, м’ясом з них й іншими продуктами свинарства, постачання населенню продуктів тваринництва без наявності супровідних ветеринарних документів, проведеній потужній інформаційній роботі серед населення – ситуація стосовно АЧС залишається напруженою.

З огляду на це, присутні заслухали голову ДНПК при Херсонській міській раді А. Щербину та в. о. начальника Херсонського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області М. Малахову щодо виконання рішень обласної ДНПК з організації заходів недопущення поширення АЧС на території м. Херсон. Під час обговорення цього питання, члени комісії наголосили на низці суттєвих прогалин в роботі Херсонської ДНПК.

За результатами роботи Державна надзвичайна протиепізоотична комісія затвердила План заходів з ліквідації та профілактики АЧС на території мисливських угідь Князе-Григорівської сільської ради Великолепетиського району, зобов’язала забезпечити проведення депопуляції диких свиней в неблагополучних щодо захворювання на АЧС пунктах відповідно до вимог біобезпеки, здійснювати постійний моніторинг, у тому числі і лабораторний, за станом поголів’я диких свиней на мисливських угіддях на території Херсонської області та на території природно-заповідного фонду Херсонської області, де присутня популяція диких кабанів.

Також, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Херсонській облдержадміністрації визнала незадовільною роботу ДНПК при Херсонській міській раді щодо організації та контролю за виконанням заходів та Плану з ліквідації та недопущення розповсюдження АЧС на території міста Херсона. Через що зобов’язала у невідкладний термін Херсонського міського голову, ДНПК при Херсонській міській раді вжити вичерпних заходів щодо організації та контролю за виконанням плану заходів по ліквідації та недопущенню розповсюдження захворювання африканською чумою свиней, забезпечити виконання попередніх рішень ДНПК при Херсонській ОДА з питань профілактики запобігання та поширення АЧС на території міста Херсона. Головному управлінню Національної поліції в Херсонській області вжити дієвих заходів щодо припинення діяльності стихійних ринків, у тому числі на яких відсутні експлуатаційні дозволи Держпродспоживслужби.

Підбиваючи підсумки роботи ДНПК при Херсонській облдержадміністрації, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Шевченко наголосив на більш відповідальному ставленні та системній роботі у питаннях нормалізації епізоотичної ситуації в області всіх відповідних структур, і у цьому контексті надзвичайно важливим є порозуміння і тісна співпраця органів місцевого самоврядування, правоохоронних та контролюючих органів і громад у досягненні спільної мети – епізоотичного благополуччя в Херсонській області.