Водопостачання населених пунктів Каховського району на контролі Держпродспоживслужби

Каховське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області тримає на постійному контролі роботу комунальних підприємств, які надають послуги з питного водопостачання населенню району. На території Каховського району налічується 44 населених пункти, із них 43 села та м. Каховка, які обслуговує 19 підприємств водопостачання: 3 відомчих, 1 комунальний в м. Каховка КВУ «Каховський водоканал», 15 сільських комунальних підприємств. 

З головами сільських рад проведено дві наради та надіслані листи з вимогами забезпечити неухильне виконання державного санітарного законодавства при здійсненні водопостачання населення. Згідно з отриманими від сільських рад відповідями – на 2019 рік усі 13 сільських рад запланували кошти на виконання програм виробничого контролю за безпечністю та якістю води при виробництві питної води. Станом на листопад Робочі програми виробничого контролю за безпечністю та якістю води розроблені та погоджені на 11 підприємствах (у жовтні їх було 9). Ще чотири підприємства (СКП) планують Робочі програми виробничого контролю прийняти в сільських радах на кінець 2018 року разом з формуванням місцевих бюджетів на 2019 рік. Як результат – покращено взаємодію по обміну інформацією, тепер підтверджуючі документи про проведення лабораторного контролю якості питної води надаються без нагадувань.

Протягом 2018 року на території Каховського району із застосуванням засобу відеофіксації проведено 4 планових перевірки КП «РИТМ» Тавричанської сільської ради, Любимівське СКП, Коробківське СКП та Чорнянське СКП на предмет дотримання вимог санітарного законодавства у сфері господарсько-питного водопостачання з відбором проб води для лабораторних досліджень на санітарно-хімічні та бактеріологічні показники безпечності та якості питної води, які доставлені до Херсонської регіональної державної лабораторії ім. професора Л.С. Ценковського Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Контроль якості питної води проводиться за фізико-хімічними та бактеріологічними показниками. Вода для лабораторних досліджень відбирається із артезіанських свердловин та водопровідної мережі. За результатами аналізів питна вода в Каховському районі відповідає вимогам ДСанПін 2.2.4-171-10 за мікробіологічними показниками. За фізико-хімічними показниками в с. Коробки встановлено незначне перевищення по хлоридам.

З метою профілактики виникнення інфекційних захворювань серед населення підприємствами водопостачання в 2018 році проведено профілактичну дезінфекцію водопровідних мереж в 27 населених пунктах Каховського району.

Питання водопостачання населенню постійно виносилося Держпродспоживслужбою на спільних засіданнях з керівництвом району та головами сільських та селищної рад, на яких обговорювались питання щодо забезпечення проведення виробничого контролю якості питної води в місцях водозабору та в розподільчій мережі з дотриманням періодичності, а також необхідності проведення профілактичної дезінфекції водопровідних мереж.