Стан готовності дитячих навчальних закладів області до початку нового 2017/2018 навчального року

На виконання пункту 2.18 Рішення колегії Держпродспоживслужби України «Про підсумки роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за перше півріччя 2017 року та завдання на ІІІ квартал 2017 року» з метою створення належних умов харчування, перебування, виховання та навчання дітей Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області здійснюються заходи державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства в навчальних закладах області.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області приймали участь у комісійних перевірках стосовно визначення стану готовності дитячих навчальних закладів до початку роботи у 2017/2018 навчальному році, створених у кожному районі та місті області органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

За оперативними даними 1 вересня 2017 року планується відкрити 458 загальноосвітніх навчальних закладів, 404 дитячих дошкільних закладів та 41 вищий учбовий заклад І-ІІ рівнів акредитації.

У зв’язку з незавершеними роботами по проведенню у закладах капітальних ремонтів планується початок функціонування після 15 вересня 2017 року ще 9 дитячих дошкільних навчальних закладів у Олешківському, Голопристанському, Нововоронцовському та Великоолександрівському районах.

Проведені роботи з реконструкції та капітального ремонту у 116 дитячих навчальних закладах.

Територіальними управліннями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області керівникам навчальних закладів до проведення обстежень було надано 693 пропозиції (планів-завдань) по приведенню закладів у відповідність до вимог санітарного законодавства. Станом на 28.08.2017 року забезпечено виконання лише 51,3 % наданих пропозицій.

Заходи з підготовки тривають. Охоплено комісійними обстеженнями 820 закладів з 903, що складає 90,8%. Виявлені грубі порушення вимог санітарного законодавства у 549 закладах (67%).

Практично в усіх районах області є зауваження стосовно не завершення робіт по проведенню поточних ремонтів у приміщеннях, в частині закладів існує потреба проведення капітального та поточного ремонту будівель, покрівлі, приміщень спортзалів, харчоблоків, заміни вікон, ремонту або реконструкції водопровідних та каналізаційних мереж, підведення проточної холодної води, укомплектування закладів медичними працівниками, необхідність заміни технологічного та холодильного обладнання тощо. Окремою проблемою постає перевантаженість дитячих дошкільних закладів.

За результатами обстежень закладів керівникам закладів надані пропозиції (приписи, розпорядження) про усунення виявлених порушень.

Ситуація  знаходиться на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.