Санітарна очистка населених пунктів Голопристанського району на контролі Держпродспоживслужби

Голопристанським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області постійно проводиться робота у напрямку покращення санітарної очистки населених пунктів району.

На території Голопристанського району розташовані 19 місць видалення відходів, з них 1 полігон твердих побутових відходів та 18 сміттєзвалищ. Державний акт на земельну ділянку під розміщення місця видалення відходів мають тільки 2 об’єкти, паспорт місця видалення відходів – 5 об’єктів.

За ініціативи районного управління питання санітарного очищення неодноразово виносилося на наради з керівниками структурних підрозділів Голопристанської районної державної адміністрації, головами об’єднаних територіальних громад та сільськими головами, а також на колегію при Голопристанській районній державній адміністрації. Голопристанським районним управлінням постійно проводиться роз’яснювальна робота з керівниками комунальних підприємств та головами сільських рад.

Управлінням неодноразово направлялись листи до голів об’єднаних територіальних громад, голів сільських рад про організацію централізованого вивозу твердих побутових відходів. Особливо наголошувалось на необхідності розробки схеми санітарного очищення та затвердження її у встановленому законодавством порядку, забезпечення належного прибирання територій, своєчасного вивезення сміття, недопущення утворення стихійних сміттєзвалищ.

Відповідно до статей 20, 21 Закону України «Про відходи», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами належить розроблення та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів, ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів.

Завдяки активній роботі Голопристанського районного управлінння Новофедорівською та Круглоозерською сільськими радами проведена певна робота у напрямку розробки схем санітарного очищення населених пунктів. Так, рішенням виконавчого комітету Круглоозерської сільської ради від 24.05.2018 року затверджено розробку схеми санітарного очищення території с. Круглоозерка та с. Приморське. Замовником визначено комунальне підприємство «Круглоозерське». На даний час комунальним підприємством проводиться пошук виконавця (розробника) схеми санітарної очистки. Рішенням виконавчого комітету Новофедорівської сільської ради затверджено розробку схеми санітарного очищення території с. Новофедорівка та с. Залізний Порт. Замовником розроблення Схеми визначено комунально-побутове підприємство «Світанок». 15.08.2018 року між КПП «Світанок» та ТзОВ «Екоінтехно» (м. Київ) заключено договір на предмет розробки схеми санітарного очищення населених пунктів Новофедорівської сільської ради. Сільською радою виділено кошти в розмірі 48 тис. грн для розробки схеми санітарного очищення. Слід зазначити, що с. Залізний Порт та с. Приморське – курортні населені пункти, тому питання якісної санітарної очистки є чи не найактуальнішим. 

Голопристанським районним управлінням досягнуті певні результати із запровадження роздільного збирання твердих побутових відходів. Так, на території Новофедорівської сільської ради проводиться роздільний збір ТПВ, а саме: пластикових пляшок та паперу, згідно договору про спільну діяльність між КПП «Світанок» та ПП «Біо-сфера». Також, на території міста Гола Пристань у житлових мікрорайонах багатоквартирних будинків встановлені спеціальні контейнери під скляну тару та пластикові пляшки.

В оздоровчий сезон 2018 року Голопристанським районним управлінням проведений обсяг робіт щодо дотримання санітарного законодавства у сфері санітарного очищення населених пунктів, віднесених до курортних.

Голопристанським районним управлінням на адреси керівників та балансоутримувачів пляжів в травні був надісланий рекомендаційний лист щодо основних вимог законодавства до місць масового відпочинку людей. Тричі питання санітарної очистки с. Залізний Порт та с. Приморське виносилося Держпродспоживслужбою на спільних засіданнях робочої групи з контролю за підготовкою до курортно–туристичного сезону 2018 року населених пунктів району щодо ролі структурних підрозділів РДА, територіальних служб у належній підготовці до курортно-туристичного сезону 2018 року на території району.

В оздоровчий сезон 2018 року з 12 морських пляжів, які знаходяться на обліку Держпродспоживслужби, дозвіл на відкриття отримали 12 пляжів (в т.ч.: 2 приватних, 2 загального користування та 8 відомчих). Щотижня протягом курортного сезону здійснювались моніторингові обстеження вимог дотримання законодавства з благоустрою на території пляжної зони. Всього проведено 14 моніторингових обстежень. При виявленні порушень санітарного законодавства фахівцями управління надавалися пропозиції комунальному підприємству «Світанок» та комунальному підприємству «Круглоозерське» в оперативному режимі. Комунальними підприємствами під пильним контролем Держпродспоживслужби постійно здійснювалося прибирання пляжів із залученням відповідних організацій та спеціальної техніки згідно затверджених графіків, погоджених з Голопристанським районним управлінням. Управління оперативно реагувало на звернення громадян щодо санітарного стану пляжів та прилеглих територій.

Робота в цьому напрямку триває.