Результати державного нагляду (контролю) за діяльністю дитячих закладів оздоровлення та відпочинку під час кампанії «Літо – 2018»

Протягом оздоровчого сезону в області було відкрито та функціонувало 444 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. З  них 32 – позаміські, 3 – санаторного типу, 1 – дитячий центр, 408 – таборів з денним перебуванням.

Всього, з початку підготовки та проведення оздоровчої кампанії, фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області взято участь у 1012 комплексних комісійних обстеженнях та перевірках у порядку здійснення планових/позапланових заходів державного нагляду (контролю) щодо дотримання вимог санітарного законодавства та вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, у тому числі на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 17.07.2018 № 29476/0/1-18.

Під час обстежень (перевірок) дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, а також дитячих закладів відпочинку денного перебування, порушення вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів встановлено у 414 випадках.

Основними видами порушень були – незадовільне ведення документації по харчуванню, відсутність належного контролю за прийманням до закладів харчових продуктів та продовольчої сировини, порушення правил поточного прибирання, обробки посуду та поводження з відходами, про що свідчили результати лабораторних досліджень.

Під час планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) дитячих закладів оздоровлення та відпочинку було відібрано для лабораторних досліджень 9100 зразків змивів з обладнання, одягу та рук працівників (встановлено відхилення у 3,9% змивів), 530 проб питної води на відповідність вимогам санітарних правил за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками (встановлено невідповідність 1,6% проб питної води за бактеріологічними та 37,7% за санітарно-хімічними показниками – перевищення показників по загальній жорсткості, вмісту хлоридів та сульфатів). У 66 пробах води з відкритих водоймищ на бактеріологічні та хімічні показники та 190 зразках на бактеріологічне забруднення готових страв – відхилень не встановлено.

При виявленні відхилень у змивах з обладнання, одягу та рук працівників, на об’єкті проводиться генеральне прибирання, дезінфекційні заходи та повторне лабораторне обстеження під контролем Держпродспоживслужби. У разі отримання нестандартних проб питної води за бактеріологічними показниками, водопровідна мережа промивається, дезінфікується та проводиться повторний відбір проб. Тільки у разі отримання результатів, які відповідають вимогам санітарних правил, дозволяється використовувати таку воду.

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області вжито відповідних заходів щодо реагування та інформування органів місцевої влади та місцевого самоврядування.

Закладів оздоровлення та відпочинку, які планувалося відкрити, але не відкрито через заборону Держпродспоживслужбою, протягом оздоровчого сезону не встановлено.

На початку оздоровчого сезону зафіксовано факт відкриття без отримання акту приймання ДОК «Дружний» (ТОВ «Іванна –Тур», с. Генічеська гірка). Через порушення закладом вимог чинного законодавства у сфері безпечності харчових продуктів складено протокол. Постановою про накладення адміністративного стягнення керівника оздоровчого табору притягнуто до адміністративної відповідальності на суму 37 230 грн. Штраф сплачено. Дітей було залишено в закладі. Після вжиття закладом заходів щодо усунення порушень, видано акт приймання.

Для забезпечення ефективного оздоровлення і повноцінного відпочинку дітей, попередження спалахів гострих інфекційних хвороб і харчових отруєнь в організованих коллективах керівниками районних державних адміністрацій, міськвиконкомів адміністративних територій області за участю фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області вжито організаційні заходи, забезпечено видання наказів, розпоряджень. Спільно з управліннями (відділами) охорони здоров’я, освіти і науки, управлінням у справах сім’ї, молоді з метою збереження здоров’я та формування здорового способу життя серед дітей, проведено 39 нарад, 26 семінарів та 11 колегій, за результатами яких підготовлено 13 наказів та 13 розпоряджень.

Посадовими особами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, з метою приведення закладів до відповідних вимог, надано 229 приписів та 167 пропозицій керівникам цих установ. За фактом відкриття оздоровчого закладу в Генічеському районі направлено інформацію в правоохоронні органи.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області з метою підвищення обізнаності батьків, а також до відома органів влади, місцевого самоврядування була розроблена та розповсюджена Пам’ятка для батьків, які планують провести оздоровлення та відпочинок дітей в Херсонській області, з роз’ясненнями стосовно основних вимог до закладів оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів». З метою інформування населення та відпочивальників стосовно недопущення порушення їх прав при отриманні послуг з відпочинку та харчування, білбордах, розташованих на трасах та в населених пунктах області, віднесених до курортних, також були розроблені та розміщені 16 постерів (у м. Херсоні, Білозерському, Олешківському, Голопристанському, Генічеському, Каланчацкому, Каховському та Скадовському районах). На сайті Головного управління оперативно надавалась інформація стосовно отримання закладами оздоровлення та відпочинку актів приймання за формою 318/о та санітарно-гігієнічних вимог нормативно-правових актів щодо розміщення, функціонування, медичного забезпечення, організації харчування у дитячих оздоровчих закладах тощо.

Впродовж оздоровчого сезону проведена широка роз’яснювальна та санітарно-освітня робота: виступи на радіо – 1, телебаченні – 6, розповсюдження пам’яток – 10768, проведення лекцій – 198, бесід – 1169, розміщення статей в ЗМІ – 6.

Відповідно до графіка, фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області взято участь у роботі атестаційної комісії з проведення державної атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку усіх форм власності Херсонщини.

Спалахів інфекційних хвороб і харчових отруєнь під час перебування дітей у закладах оздоровлення та відпочинку Херсонської області не зареєстровано.