Рекомендації для населення щодо вживання харчових продуктів у літній період

Влітку зростає кількість харчових отруєнь та інфекційних захворювань, які виникають внаслідок вживання неякісних продуктів харчування.

Це пов’язано з високою температурою атмосферного повітря, а також збільшення обсягів використання в їжу продуктів без термічної обробки (овочі, фрукти, зелень). Тому, щоб уникнути неприємних наслідків, дотримуйтесь наступних порад щодо безпечного вживання різних харчових продуктів:

 – не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

 – не споживайте продукти і напої з вичерпаним терміном реалізації та при підозрі щодо їх недоброякісності. Пам’ятайте, що при купівлі будь-якого харчового продукту, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують його якість та безпеку;

 – не беріть з собою у подорож продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні та кондитерські вироби з кремом). Для пиття використовуйте воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;

 – на відпочинку, без організованого харчування, не слід готувати багатокомпонентні страви (салати, паштети тощо). Приготовлені страви бажано з’їсти відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовлених страв без холоду не може перевищувати 2 години.

                       

Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, поверхневі води, підземні джерела);

 – перед споживанням овочів, фруктів та ягід добре промийте їх питною водою, а краще обдайте окропом;

 – для купання та відпочинку обирайте лише офіційно відкриті пляжі.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої медичної установи.