Летять качки…

Скадовським районним управлінням ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області та Скадовською районною державною лікарнею ветеринарної медицини, за допомогою фахівців Національного природного парку “Джарилгацький”, на особливому контролі знаходиться клінічний стан диких водоплавних птахів, а саме: качок,  лебедів, гусей, та ін., які зимують в Джарилгацькій затоці або знаходяться на відпочинку при перельоті в теплі краї на зимівлю.

З метою недопущення розповсюдження та поширення захворювання на високопатогенний грип птиці та своєчасного виявлення загиблих водоплавних птахів, з керівниками мисливських організацій Скадовського району, а саме – ДП “Скадовське досвідне лісомисливське господарство” та районна організація УТМР, а також Національного природного парку “Джарилгацький”  обговорено питання щодо забезпечення проведення постійного щоденного обстеження клінічного стану дикої водоплавної птиці на підлеглих їм територіях та надання інформації про клінічний стан птиці.

Щоденно проводяться обстеження узбережжя Джарилгацької затоки від її початку, границя з Коржинською затокою, до с. Красне. В ході обстежень, виявлено шість стай дикої водоплавної птиці (лебеді – до 50 гол, качки-лиски – близько 2000 – 2500 гол,  качки-нирки, чайки, баклани, тощо).

Станом на 18.01.2018 року,  з того, що вже зібрано і спалено (тушок мертвих диких водоплавних птахів),  можемо  говорити  про 22 трупи  загиблих   качок – лисок. Ветеринарними лікарями Скадовської РДЛВМ  відібрано  патматеріал  від  трупів  птахів та направлено до Херсонської РДЛВМ. Згідно результатів лабораторії  причиною загибелі цих птахів стала бактеріальна хвороба – пастерельоз.

Станом на 19.01.2018 року,  при обстеженні прибережної зони Джарилгацької затоки,  поголів’я  качок – лисок  не  виявлено.  Спостереження  за  дикою птицею продовжується.