Аналіз стану харчування дітей в дошкільних навчальних закладах міста Нова Каховка

В м. Нова Каховка функціонує 16 дошкільних навчальних закладів, у смт Дніпряни – 2 , селах Райське, Тополівка, Обривка – 3 дошкільних навчальних заклади, що перебувають відповідно у сфері управління Новокаховської міської ради, Дніпрянської селищної ради та Райської сільської ради і фінансування яких, у т.ч. організація харчування, здійснюється з місцевого бюджету. 

В дошкільних навчальних закладах загального типу організоване 3-разове харчування, а в групі санаторного типу (ДНЗ я/с №1) – 4-разове.

Норми харчування у дошкільних навчальних закладах встановлені законодавством (постанова Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 “Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”).   

Згідно з проведеним аналізом накопичувальних відомостей за 6 місяців 2018 року, поданих у Новокаховське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, відзначається не виконання натуральних норм продуктів харчування у всіх дитячих дошкільних закладах в середньому на 45%.

Як і раніше, діти недоотримали такі основні продукти, як м’ясо, риба, молоко, масло вершкове, сметана, сир кисломолочний, сир твердий, яйця, фрукти, соки, овочі, хліб житній.

Не виконання норм харчування відмічається і в групі санаторного типу ( ДНЗ я/с №1), що зводить нанівець використання харчування як одного з елементів оздоровлення, хоча головною метою дошкільних навчальних закладів компенсуючого типу є зміцнення здоров’я дитини шляхом спеціально організованого навчально-виховного процесу у комплексі з лікувально-оздоровчою роботою, однією зі складових якої є повноцінне, раціональне та збалансоване харчування.

Через недостатню кількість продуктів, що містять значну кількість білку, в хімічному складі харчування дітей значно переважає вуглеводний компонент (круп’яні страви).

У накопичувальних відомостях причиною недовиконання натуральних норм продуктів зазначена недостатність виділених бюджетом коштів з урахуванням вартості продуктів. 

Зважаючи на викладене та з метою виконання вимог чинного законодавства щодо забезпечення якісного та повноцінного харчування в дошкільних навчальних закладах міста та населених пунктів, направлено листи міському голові та головам Дніпрянської селищної та Райської сільської рад з пропозицією щодо сприяння у вирішенні проблеми, адже здоров’я підростаючого покоління безпосередньо пов’язане з умовами, в яких воно формується і організація харчування посідає в цьому комплексі далеко не останнє місце.