До уваги виробників харчових продуктів!

У рамках адаптації законодавства України у сфері ветеринарно-санітарних заходів до вимог Європейського Союзу продовжується робота щодо реформування системи державного контролю та нагляду безпечності харчових продуктів. Набрав чинності  Закон України  22.07.2014 року № 1602-V-ІІ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Реалізація положень Закону України забезпечило встановлення прозорого механізму надання державних гарантів безпечності та якості харчових продуктів, а також запровадження державного контролю у сфері ветеринарно-санітарних заходів «від лану – до столу» згідно вимогам європейського законодавства.

З метою поступового переходу виробниками на використання процедур НАССР, Законом України визначено перехідний період щодо їх впровадження, зокрема для:

  1. Потужностей, які проводять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через три роки з дня наступного за днем опублікування цього Закону – з 20.09.2017 року.
  2. Потужностей, які проводять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через чотири роки з дня наступного за днем опублікування цього Закону – з 20.09.2018 року.
  3. Малих потужностей – через п’ять років, наступного за днем опублікування цього Закону – з 20.09.2019 року.

Перевірка дотримання Вимог буде проводитися після затвердження форми акта, складеного за результатами державного аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

Головне управління Держпродспоживслужби звертає Вашу увагу, шановні виробники харчових продуктів, на дотримання ст. 20 та 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».