Як вберегти свиней від АЧС?

З цією метою власникам тварин необхідно:

утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях;

не використовувати харчові відходи для годівлі свиней;

не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами чи сторонніми людьми;

регулярно здійснювати очистку приміщень, у яких утримуються свині;

не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;

проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання;

обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням;

постійно вести боротьбу з гризунами;

забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини;

не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;

не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках;

періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині;

трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно чинного законодавства;

не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней;

реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

при виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини;

обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.