З цією метою власникам тварин необхідно:
утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях;
не використовувати харчові відходи для годівлі свиней;
не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами чи сторонніми людьми;
регулярно здійснювати очистку приміщень, у яких утримуються свині;
не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;
проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання;
обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням;
постійно вести боротьбу з гризунами;
забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини;
не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;
не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках;
періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині;
трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно чинного законодавства;
не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней;
реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
при виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини;
обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
06.03.2023
Як вберегти свиней від АЧС?
З цією метою власникам тварин необхідно:
утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях;
не використовувати харчові відходи для годівлі свиней;
не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами чи сторонніми людьми;
регулярно здійснювати очистку приміщень, у яких утримуються свині;
не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;
проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання;
обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням;
постійно вести боротьбу з гризунами;
забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини;
не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;
не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках;
періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині;
трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно чинного законодавства;
не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней;
реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
при виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини;
обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.