Щодо ситуації стосовно діяльності підприємства ТОВ «Завод Мікрон»

До Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області з Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської обласної державної адміністрації та Державної екологічної інспекції у Херсонській області надійшло звернення мешканки м. Херсон щодо незадовільних умов проживання через велику кількість пилу, що потрапляє з території підприємства ТОВ «Завод Мікрон», розташованого за адресою: м. Херсон, вул. Чайковського, 236.

Згідно з Положенням про Державну екологічну інспекцію України, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2017 № 275, державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог законодавства про охорону атмосферного повітря входить до повноважень Державної екологічної інспекції у Херсонській області.

Разом з тим, враховуючи Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» та рішення Херсонської міської ради від 17.10.2016 №383 «Про визначення обсягу і меж повноважень районних у місті Херсоні рад та їх виконавчих органів», Херсонським міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області направлено лист голові Корабельної районної у місті Херсоні ради щодо створення комісії щодо розгляду зазначеного звернення.

Згідно з листом Корабельної районної у м. Херсоні ради від 07.08.2019 року № П-771/1, головою районної ради спільно з фахівцями сектору з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи 31.07.2019 року здійснено виїзд на підприємство ТОВ «Завод Мікрон» для встановлення обставин викиду великої кількості пилу з території підприємства. Встановлено, що підприємство виготовляє суміш марки «ПМ» з природного вапняку, яка використовується при виготовленні асфальту. На підприємстві встановлені пилозбірники для запобігання викидів у атмосферу, однак вони не забезпечили належного очищення відпрацьованого повітря, що призвело до викиду пилу, який осів на прилеглій території по вулиці Чайковського. Підприємство призупинило свою роботу на нетривалий час для проведення робіт з переобладнання пилозбірників, проте проблему щодо викиду пилу з території підприємства не було вирішено.

13.08.2019 в приміщені Корабельної районної у м. Херсоні ради відбулося засідання щодо даного питання за участю фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, представників місцевого самоврядування, громадських організацій, мешканців будинків по вул. Чайковського, керівника ТОВ «Завод Мікрон».

14.08.2019 року о 18:00, згідно з телефонограмою голови Корабельної районної у м. Херсоні ради, робоча група, до складу якої також увійшов фахівець Херсонського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та жителі прилеглих до ТОВ «Завод Мікрон» вулиць спробували потрапити на територію підприємства.   

Проте представники ТОВ «Завод Мікрон» на територію їх не допустили, від коментарів та надання будь-яких роз’яснень відмовились.

Херсонським міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області для з’ясування всіх обставин та вжиття в межах повноважень необхідних заходів реагування підготовлено та направлено лист керівництву ТОВ «Завод Мікрон».

Подальша робота з даного напрямку триває та перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.