Щодо повноважень органів державної влади стосовно моніторингу стану атмосферного повітря

Останнім часом до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надходять чисельні звернення громадян стосовно забруднення атмосферного повітря в м. Херсоні, суспільство занепокоєне порушеннями екологічних норм.

Так, з цього приводу виникає багато питань, а саме: які органи державної влади відповідають за моніторинг стану атмосферного повітря та куди може звернутись громадянин.

Відповідно до вимог статті 28 Закону України від 16.10.1992 № 2707-XII «Про охорону атмосферного повітря» державний контроль у галузі охорони атмосферного повітря здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, а на території Автономної Республіки Крим – органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань екології та природних ресурсів, а також іншими органами виконавчої влади.

Згідно Положення про Державну екологічну інспекцію України затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2017 № 275 державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог законодавства про охорону атмосферного повітря належить до повноважень Державної екологічної інспекції у Херсонській області.

Згідно статті 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до делегованих повноважень органів сільських, селищних, міських рад у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища належить здійснення контролю за додержанням земельного та природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель, природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення, відтворенням лісів.

Також інформуємо, що згідно Порядку здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 року № 827, суб’єктами моніторингу атмосферного повітря є Мінекоенерго, Міністерство охорони здоров’я, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Державне агентство України з управління зоною відчуження, орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища, обласні, Київська міська державна адміністрація, виконавчі органи міських рад. Таким чином, Держпродспоживслужба НЕ Є суб’єктом моніторингу атмосферного повітря.

Проведення лабораторних досліджень атмосферного повітря на вміст шкідливих речовин здійснюють лабораторії, акредитовані на даний вид діяльності.