Нагляд за станом водопостачання населених місць Новотроїцького району

На виконання доручення т.в.о. голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 16 березня 2020 №601-10.1/15 для запобігання негативному розвитку епідситуації з захворювання на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом COVID-19, за ініціативою фахівців відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Новотроїцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області при Новотроїцькій районній державній адміністрації було утворено комісію  в районі для проведенняперевірок підприємств питного водопостачання та водовідведення з залученням фахівців Новотроїцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

На території Новотроїцького району функціонують 13 комунальних підприємств та 2 господарства, що надають послуги з водопостачання населенню, загальна кількість – 15.

Попередньокомісійнобуло перевірено 12 комунальних підприємств  та 2 господарства з відбором проб для лабораторних досліджень. В жовтні 2020 року було повторно проведено 2 комісійні перевірки Чкалівського комунального підприємства «Міф» та Федорівського госпрозрахункового комунального підприємства «Міг» в ході яких було обстежено 7 свердловин.

Під час здійснення перевірок зверталась увага  щодо дотримання режиму охорони, господарської чи іншої діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів централізованого питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів  роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді, здійснення контролю за якістю питної води, використанням та охороною джерел і систем питного водопостачання, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води.

За результатами комісійних перевірок керівникам комунальних підприємств  надано довідки з пропозиціями по усуненню виявлених недоліків, та головам Чкалівської та Федорівської сільської ради надіслано листи щодо необхідності вжиття невідкладних заходів по усуненню виявлених недоліків, та зазначено, що пріоритетом для покращення якості питної води, є оновлення та удосконалення систем водопостачання,  упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання на водозаборах, будівництво і реконструкцію водоочисних систем з використанням нових технологій.

Власники та балансоутримувачі джерел централізованого водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, відповідно до вимог санітарних норм.

Лабораторні дослідження безпечності та якості питної води проводяться всіма підприємствами питного водопостачання, що функціонують на території Новотроїцького району, а саме – проводиться скорочений періодичний виробничий контроль за укладеним договором з Новотроїцькою міжрайонною державною лабораторією Держпродспоживслужби, дослідженняза повним видом виробничого контролю проводиться за укладеним договором з Херсонською регіональною лабораторією Держпродспоживслужби та за договором з ВСП Генічеським міжрайонним відділом ДУ «ХОЛЦ МОЗУ».

Підводячи підсумок, слід зазначити, що єдиним способом оцінити якості та безпечності питної води є проведення лабораторних досліджень за вище перерахованими показниками будь якою атестованою лабораторією, адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок, не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно не викликає підозри щодо її безпечності, особливо, коли цю воду вживають протягом тривалого часу і не скаржаться на здоров’я.

Також з головами сільських, селищних рад та керівниками підприємств що надають послуги з питного водопостачання населенню, постійно проводиться відповідна робота у вигляді листування, та в телефонному режимі. Робота полягає у наданні пропозицій щодо вирішення нагальних проблемних питань, (основним з яких є значний брак коштів), наданні консультаційної та інформаційної допомоги.

Бережіть себе і своє здоров’я та будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.