Моніторинг діяльності суб’єктів насінництва та розсадництва Херсонської області: Інститут зрошуваного землеробства НААН України

Станом на 12.08.2020 року в Реєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва на 2020 рік (далі – Реєстр), що здійснюють свою діяльність на території Херсонської області, внесено 24 суб’єкти господарювання.

Одним із суб’єктів насінництва та розсадництва є Інститут зрошуваного землеробства НААН України (далі – Інститут) – провідна науково-дослідна установа південного регіону, основним завданням якої є робота над розв’язанням фундаментальних і прикладних завдань ведення землеробства на зрошуваних і неполивних землях, в т.ч. створенні нових високоврожайних, адаптованих до несприятливих умов сортів і гібридів сільськогосподарських культур.

Станом на 12.08.2020 року до Реєстру установою заявлено різноманітні сорти буркуну білого, гороху, картоплі, кукурудзи, люцерни мінливої, проса, пшениці, ріпаку та ячменю, що внесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Наразі господарством вже пройдений етап польового оцінювання озимих та ярих ранніх сільськогосподарських культур, отримані сертифікати, що засвідчують їх сортові якості, а також сформовані партії насіння для отримання сертифікатів, що засвідчують його посівні якості.

Насіннєві посіви ярих пізніх культур ще знаходяться у стані вегетації, що дало можливість співробітникам відділу контролю в насінництві та розсадництві прийняти участь в майстер-класі по визначенню сортових ознак кукурудзи та сої вітчизняної та закордонної селекції, проведеним головним науковим співробітником відділу селекції, член-кореспондентом, доктором сільськогосподарських наук, професором Юрієм Лавриненко та науковим співробітником відділу рослинництва та неполивного землеробства Катериною Фундират за сприяння керівника установи член-кореспондента НААН, доктора сільськогосподарських наук, професора Раїси Вожегової.

Також фахівцями відділу було оглянуто ділянки, де досліджуються гібриди кукурудзи закордонної селекції, що не внесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні та/або Переліку сортів й закладені лише для проведення селекційних, дослідних робіт і експонування.   

Відділ контролю в насінництві та розсадництві нагадує, що під час купівлі насіння для проведення осінньої посівної кампанії 2020 року суб’єкти господарювання обов’язково повинні перевірити наявність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості придбаного насіння.

У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, що розташоване за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.