Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадує, що влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування. Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання – копчених, в’ялених, м’ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочів та грибів).
З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо харчових отруєнь в регіоні спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводиться широка інформаційно-роз’яснювальна робота серед споживачів та суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі харчовими продуктами щодо профілактики ботулізму та харчових отруєнь.
Довідково: Ботулізм – дуже небезпечне гостре токсико-інфекційне захворювання викликане попаданням в організм людини токсину Clostridium botulinum.
Профілактика ефективніша за лікування, тому для уникнення захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини.
Щоб запобігти захворюванню ботулізмом, потрібно:
- кожен раз перевіряти термін придатності харчового продукту;
- знати, що термін зберігання може значно скоротитися, якщо продукти зберігаються неправильно або у відкритому вигляді;
- не споживати консерви, якщо кришка здулася або шипить при відкритті, навіть якщо вміст на вигляд не викликає у вас побоювань;
- перед їжею понюхати її (продукт, інфікований ботулізмом, часто пахне протухлим жиром);
- під час приготування страв і консервів необхідно дотримуватися правил особистої гігієни;
- не зберігати м’ясні та рибні продукти при кімнатній температурі.
Вкотре нагадуємо про небезпеку придбання харчових продуктів в місцях стихійної торгівлі! Не купуйте м’ясні вироби, консервацію, а також копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!
Профілактика ботулізму в центрі уваги фахівців Держпродспоживслужби Херсонщини
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадує, що влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування. Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання – копчених, в’ялених, м’ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочів та грибів).
З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо харчових отруєнь в регіоні спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводиться широка інформаційно-роз’яснювальна робота серед споживачів та суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі харчовими продуктами щодо профілактики ботулізму та харчових отруєнь.
Довідково: Ботулізм – дуже небезпечне гостре токсико-інфекційне захворювання викликане попаданням в організм людини токсину Clostridium botulinum.
Профілактика ефективніша за лікування, тому для уникнення захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини.
Щоб запобігти захворюванню ботулізмом, потрібно:
Вкотре нагадуємо про небезпеку придбання харчових продуктів в місцях стихійної торгівлі! Не купуйте м’ясні вироби, консервацію, а також копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!