Анізакідоз риб, небезпека для людини — симптоми і лікування
Анізакідоз як одна з форм гельмінтозу людини вважається відносно новим явищем у медицині. Офіційно вперше випадок зараження паразитами такого роду був зафіксований в середині 20 ст., коли житель Нідерландів захворів в результаті вживання в їжу слабопросоленной риби. При цьому досить довгий час вважалося, що анізакідоз не відноситься до розряду захворювань, потенційно небезпечних для людини, так як лічинки гельмінтів, що провокують її появу, не здатні досягати статевої зрілості у людському організмі. Але як виявилося, лічинки самі по собі можуть серйозно підривати здоров’я людини, викликаючи, в першу чергу, порушення в роботі шлунково-кишкового тракту.
Загальні відомості про захворювання
Гельмінтоз такого роду викликається лічинками паразитів з родини Anisakidae, попадають у людський організм внаслідок вживання страв із сирих морепродуктів, наприклад, суші або сашимі, а також слабосоленої або термічно неправильно обробленої риби. Анізакіди паразитують у порожнині органів ШКТ, пошкоджуючи слизову оболонку шлунка, тонкого і товстого кишечника, а також глотки. Так як у людському організмі немає необхідних умов для розвитку статевозрілих особин, личинки так і залишаються на стадії нематод, провокуючи при цьому цілий ряд патологічних процесів. Лічинки анізакід викликають механічні пошкодження слизової оболонки органів шлунково-кишкового тракту, в результаті чого розвивається запалення, з’являються набряки і утворюються гранульоми. Захворювання може бути причиною розвитку непрохідності кишечника, як раз з-за великої кількості сформованих гранульом. Крім цього, може мати місце перфорація стінок кишечника, провокуюча згодом перитоніту. Організм зараженої людини поступово отруюється продуктами життєдіяльності гельмінтів, внаслідок чого виникають яскраво виражені алергічні реакції (кропив’янка, набряки, бронхоспазм). У середньому личинки гельмінтів залишаються в людському організмі на термін від 2-3 тижнів до 3-х місяців, але навіть за такий, здавалося б, нетривалий період вони можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю людини, особливо якщо захворювання не було вчасно діагностовано, і пацієнт не отримував відповідного лікування.
Шляхи зараження людини
В людський організм лічинки анізакід потрапляють харчовим шляхом, отже, інфікування відбувається в результаті вживання людиною в їжу проміжних хазяїв гельмінтів цього типу, заражених їх життєздатними личинками. Це різна морська риба, наприклад, палтус, тріска, тунець, сардина і т. д., ракоподібні та молюски, які не піддавалися правильній обробці. Тому особливому ризику піддаються, в першу чергу, люди, що віддають перевагу погано прокопченной або сирій рибі, слабосоленої ікрі та стравам, приготованим на їх основі, наприклад, суші, сашимі і т. д.
Важливо відзначити, що анізакідоз риб можна виявити неозброєним оком, наприклад, під час її оброблення. Після смерті риби личинки анізакід покидають її черевну порожнину, тому їх нескладно побачити в самому м’ясі, наприклад, у вигляді маленьких (не більше 1-5 см.) закручених черв’ячків світлого кольору або дещо забарвленого кров’ю. Якщо факт зараження риби не був вчасно встановлений, і вона не піддалася належної термічної обробки, лічинки паразитів, опиняючись усередині людського організму, поступово впроваджуються в слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту, викликаючи типові симптоми захворювання.
Як уберегтися від зараження?
Як відомо, попередити розвиток будь-якого захворювання набагато простіше, чим позбутися від уже наявного, і анізакідоз не є винятком у цьому плані. Щоб знизити ризик зараження лічинками гельмінтів слід неухильно дотримуватися ряду важливих правил: Вживати в їжу тільки зазнали правильної термічній обробці морепродукти та рибу. Так, личинки гельмінтів гинуть при температурі вище 60⁰С і при глибокому заморожуванню (нижче — 30⁰С) вже через 10 хвилин. При температурі близько -20⁰С вони зберігають життєздатність близько 2-х тижнів. Правильно обробляти свіжовиловлену морську рибу: як можна швидше потрошити після її вилову, щоб лічинки анізакід не встигли з черевної порожнини переміститися в її мускулатуру. Використовувати для риби окрему обробну дошку, чим інший кухонний інвентар. І звичайно, при виникненні перших тривожних симптомів, що вказують на можливе потрапляння гельмінтів в організм, слід негайно звернутися за лікарською допомогою, щоб отримати своєчасне лікування та попередити розвиток можливих ускладнень.
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наголошує, що купуючи продукти на стихійних ринках ви наражаєте себе та близьких на небезпеку.
Бережіть своє здоров’я, своїх рідних та близьких людей!
21.09.2023
Головне управління Держпродспоживслужби попереджає щодо купівлі риби на стихійних ринках та хвороби, які супроводжуються від цієї покупки
Анізакідоз риб, небезпека для людини — симптоми і лікування
Анізакідоз як одна з форм гельмінтозу людини вважається відносно новим явищем у медицині. Офіційно вперше випадок зараження паразитами такого роду був зафіксований в середині 20 ст., коли житель Нідерландів захворів в результаті вживання в їжу слабопросоленной риби. При цьому досить довгий час вважалося, що анізакідоз не відноситься до розряду захворювань, потенційно небезпечних для людини, так як лічинки гельмінтів, що провокують її появу, не здатні досягати статевої зрілості у людському організмі. Але як виявилося, лічинки самі по собі можуть серйозно підривати здоров’я людини, викликаючи, в першу чергу, порушення в роботі шлунково-кишкового тракту.
Загальні відомості про захворювання
Гельмінтоз такого роду викликається лічинками паразитів з родини Anisakidae, попадають у людський організм внаслідок вживання страв із сирих морепродуктів, наприклад, суші або сашимі, а також слабосоленої або термічно неправильно обробленої риби. Анізакіди паразитують у порожнині органів ШКТ, пошкоджуючи слизову оболонку шлунка, тонкого і товстого кишечника, а також глотки. Так як у людському організмі немає необхідних умов для розвитку статевозрілих особин, личинки так і залишаються на стадії нематод, провокуючи при цьому цілий ряд патологічних процесів. Лічинки анізакід викликають механічні пошкодження слизової оболонки органів шлунково-кишкового тракту, в результаті чого розвивається запалення, з’являються набряки і утворюються гранульоми. Захворювання може бути причиною розвитку непрохідності кишечника, як раз з-за великої кількості сформованих гранульом. Крім цього, може мати місце перфорація стінок кишечника, провокуюча згодом перитоніту. Організм зараженої людини поступово отруюється продуктами життєдіяльності гельмінтів, внаслідок чого виникають яскраво виражені алергічні реакції (кропив’янка, набряки, бронхоспазм). У середньому личинки гельмінтів залишаються в людському організмі на термін від 2-3 тижнів до 3-х місяців, але навіть за такий, здавалося б, нетривалий період вони можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю людини, особливо якщо захворювання не було вчасно діагностовано, і пацієнт не отримував відповідного лікування.
Шляхи зараження людини
В людський організм лічинки анізакід потрапляють харчовим шляхом, отже, інфікування відбувається в результаті вживання людиною в їжу проміжних хазяїв гельмінтів цього типу, заражених їх життєздатними личинками. Це різна морська риба, наприклад, палтус, тріска, тунець, сардина і т. д., ракоподібні та молюски, які не піддавалися правильній обробці. Тому особливому ризику піддаються, в першу чергу, люди, що віддають перевагу погано прокопченной або сирій рибі, слабосоленої ікрі та стравам, приготованим на їх основі, наприклад, суші, сашимі і т. д.
Важливо відзначити, що анізакідоз риб можна виявити неозброєним оком, наприклад, під час її оброблення. Після смерті риби личинки анізакід покидають її черевну порожнину, тому їх нескладно побачити в самому м’ясі, наприклад, у вигляді маленьких (не більше 1-5 см.) закручених черв’ячків світлого кольору або дещо забарвленого кров’ю. Якщо факт зараження риби не був вчасно встановлений, і вона не піддалася належної термічної обробки, лічинки паразитів, опиняючись усередині людського організму, поступово впроваджуються в слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту, викликаючи типові симптоми захворювання.
Як уберегтися від зараження?
Як відомо, попередити розвиток будь-якого захворювання набагато простіше, чим позбутися від уже наявного, і анізакідоз не є винятком у цьому плані. Щоб знизити ризик зараження лічинками гельмінтів слід неухильно дотримуватися ряду важливих правил: Вживати в їжу тільки зазнали правильної термічній обробці морепродукти та рибу. Так, личинки гельмінтів гинуть при температурі вище 60⁰С і при глибокому заморожуванню (нижче — 30⁰С) вже через 10 хвилин. При температурі близько -20⁰С вони зберігають життєздатність близько 2-х тижнів. Правильно обробляти свіжовиловлену морську рибу: як можна швидше потрошити після її вилову, щоб лічинки анізакід не встигли з черевної порожнини переміститися в її мускулатуру. Використовувати для риби окрему обробну дошку, чим інший кухонний інвентар. І звичайно, при виникненні перших тривожних симптомів, що вказують на можливе потрапляння гельмінтів в організм, слід негайно звернутися за лікарською допомогою, щоб отримати своєчасне лікування та попередити розвиток можливих ускладнень.
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наголошує, що купуючи продукти на стихійних ринках ви наражаєте себе та близьких на небезпеку.
Бережіть своє здоров’я, своїх рідних та близьких людей!