Безпечність харчових продуктів: на що варто звернути увагу при купівлі ковбасних виробів

Значна кількість звернень, що надходять до Держпродспоживслужби стосується ковбаси і ковбасних виробів, а саме якості та умов зберігання в точках продажу цього продукту.

Держпродспоживслужба вкотре нагадує споживачам про два важливих правила:

  • утримайтеся від купівлі продукції на стихійних ринках;
  • уважно читайте інформацію на етикетці, повний перелік якої визначено статтею 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

З огляду на те, що ковбасні вироби часто продають на вагу – у споживча не завжди є можливість вивчити інформацію на маркуванні товару. В такому випадку інформація про продукт надається на вимогу споживача оператором ринку харчових продуктів, який реалізує харчовий продукт, у супровідній документації чи в інший спосіб (у доступній наочній формі).

Окремо нагадуємо споживачам, що в Україні діють Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами, якими, зокрема, визначено:

  • поверхні ковбасних виробів і копченостей протирають рушником, кінці оболонки зрізають, видаляють обв’язки, обвітрені зрізи зачищають;
  • попереднє фасування ковбас і копченостей передбачається в обсягах потреби не більше одного дня реалізації;
  • на замовлення споживача продавець зобов’язаний нарізати ковбасу, копченості, шинку та інше, додержуючись санітарно-гігієнічних правил. Нарізані шматки викладають на чистий посуд або пакувальний папір за допомогою ножа або виделки.

Якщо у вас виникли сумніви в якості та безпечності харчового продукту, що реалізується у призначених для цього місцях, а суб’єкт господарювання відмовляться вирішити це питання – ви можете оформити офіційне звернення до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.