Зміни до Національного переліку основних лікарських засобів , які входять до Урядової програми «Доступні ліки»

01 липня 2017 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. № 180 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою у новій редакції затверджено Національний перелік основних лікарських засобів.

Державне регулювання цін на ліки, що внесені до Національного переліку основних лікарських засобів, застосовується:

  • при проведенні державних закупівель лікарських засобів, що здійснюються на всіх рівнях закладами та установами охорони здоров’я за бюджетні кошти, при цьому граничний розмір постачальницько-збутової (оптової) надбавки, що нараховується до задекларованої зміни оптово-відпускної ціни, не повинен перевищувати 10 відсотків, також граничний розмір торговельної (роздрібної) надбавки, що нараховується до закупівельної ціни, не повинен перевищувати 10 відсотків;
  • при реалізації лікарських засобів в оптовій та роздрібній торгівлі, з урахуванням встановленої граничної постачальницько-збутової надбавки до 10 відсотків, що нараховується до оптово-відпускної ціни, та граничної торговельної  надбавки до 25 відсотків, що нараховується до закупівельної ціни;
  • при відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування, що здійснюється безоплатно та на пільгових умовах у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».

Разом з тим, втратила чинність постанова Кабінету Міністрів України від 5 вересня 1996 р. № 1071 «Про порядок закупівлі лікарських засобів закладами охорони здоров’я, що фінансуються з бюджету», відповідно до якої до цього здійснювались державні закупівлі.

З 1 січня 2018 року за умови задоволення в повному обсязі потреби в лікарських засобах, включених до Національного переліку основних лікарських засобів, замовники можуть закуповувати лікарські засоби за бюджетні кошти, що не включені до нього. При цьому, перевага повинна надаватися  лікарським засобам, включеним до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.