Жорстка вода та здоров’я

Згідно результатів лабораторних досліджень питної води із артезіанських свердловин, які використовуються для водопостачання населення  міста  Таврійськ, населених пунктів Дніпрянської селищної та Райської сільської рад, наданих Херсонською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини ім.. професора Ценковського, встановлено що в досліджених зразках загальна жорсткість перевищує санітарний норматив, який затверджений ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ( 9 – 9,5 при нормі не більше 7 мг.екв/дм3).

Вода, яку люди використовують для повсякденного вживання, може бути різного хімічного складу. Проте, саме підвищений рівень солей кальцію та магнію робить воду жорсткішою. Надлишок сполук даних елементів може осідати накипом на підігріваючіх воду поверхнях. Погана теплопровідність такого накипу спричиняє підвищений розхід електроенергії чи газу (у котлах), але найгірший із можливих результатів – неочікуваний вихід з ладу такої техніки. Причому згубний вплив у такому випадку лише від тимчасових солей твердості, а існують сполуки Ca та Mg, які навіть під дією температури нікуди не подінуться, і з радістю осядуть в організмі.

Мало не найбільший, і точно найвідчутніший вплив, жорстка вода справляє на шкіру та волосся. Так як і у випадку із пристроями, що працюють із миючими засобами, солі жорсткості активно взаємодіють із шампунем чи милом і утворюють осад. В результаті, значна частина засобів йде на нейтралізацію твердості води, решта – за прямим призначенням. Окрім збільшених витрат миючих засобів, людина забиває пори організму новоутвореннями – в результаті шкіра сохне і створюється дискомфорт. І хоча після змивання жорсткою водою шкіра «скрипить», ніби гарно вимилась, вона насправді просто залишилась без необхідного жирового захисту.

І якби мова йшла про один лиш дискомфорт – проблему можна було б не особливо піднімати. Забивання пор та змитий природній жировий захист утруднює дихання шкіри, в результаті можуть з’явитись подразнення, прищі, лупа, різноманітні висипи. Слабка половина населення уже давно бореться із даною проблемою різноманітними кремами та кондиціонерами під виглядом краси та омолодження, хоча здебільшого це звичайнісіньке відновлення мікрофлори шкіри.

Волосся також неабияк страждає від твердої води. Сполуки солі та шампуні осідають і не дають дихати, в результаті з’являється ламкість та навіть випадіння волосся. Провокацію виникнення лупи також важко вирішити шампунями, адже все-одно їх доводиться змивати тою ж таки водою. В такому врятує лише попередня її підготовка (хоча б для змивання).

Навіть після кипіння і осідання тимчасової жорсткої води на стінках чайника чи каструлі, до організму потрапляють постійні сполуки кальцію та магнію. І хоча ці елементи дуже важливі для функціонування усіх живих організмів, їх надлишок та неорганічне походження впливають згубним чином на живі створіння.

Всесвітня організація охорони здоров’я підтверджує факт згубного впливу жорсткої води (постійного її вживання) на серцево-судинну систему. І хоча кальцій та магній беруть активну участь у роботі даної системи, їхній надлишок може шкодити організму. Попри непоганий смак (за рахунок значної кількості мінералів), тверда вода активно взаємодіє із тваринними білками і осідає на стінках кишечника. Таким чином моторика погіршується та відбувається накопичення солей.  

Людський організм – унікальна система, яка вдало працює під впливом багатьох чинників навколишнього світу, при цьому і сама виробляє левову частину необхідних для функціонування речовин. Здебільшого, кальцій та магній організм отримує із продуктів харчування (органічні сполуки), а от у воді містяться неорганічні сполуки цих елементів, тому і засвоюються гірше. Як наслідок – проблеми опорно-рухового апарату (накопичення зайвих солей у суглобах), сечокам’яна хвороба та погіршення роботи жовчних проток.

Новонароджені – особливо вразливі до впливу навколишнього світу. Для них вплив жорсткої води може мати значні наслідки. Саме тому купають дитинчат у кип’яченій воді, аби жировий баланс шкіри зазнав якомога меншого згубного впливу.

Коли ж малюки підростають і переходять до широкого раціону, наявність у воді зайвих хімічних елементів також їм не допоможе. Оскільки організм дітей лише формується, жорсткий контроль їм також необхідний. Тому вкрай важливо готувати їжу на чистій воді, жорсткість якої один із найстрашніших шкідливих факторів.

Як підрахували науковці, людина випиває за своє життя близько 35 тонн води. Якщо ж поставити за мету й очистити таку кількість рідини, що тече з водогону, то в результаті одержимо 420 склянок солей і забруднювачів. Це водне «сміття» осідає в наших суглобах, судинах, органах, не даючи змоги їм нормально функціонувати.

Найпростіший метод для того щоб позбутися високої жорсткості– прокип’ятити воду, але це звільнить лише тимчасові солі твердості. Як бути із постійною твердістю? Відповідь доволі проста – фільтрація. Причому використання самих магнітних версій фільтрів не підійде – вони то лише перегруповують молекули жорстких сполук, а тому перед вживанням варто додатково очищати воду від крупнодисперсних новоутворених сполук.