Заходи щодо реагування на ускладнення екологічної ситуації в Каланчацькому та Чаплинському районах

З метою реагування на інформацію, яка 29.08.2018 набула поширення в ЗМІ з приводу екологічних проблем, що виникли внаслідок діяльності підприємств на півночі окупованого півострову і негативного впливу викидів хімічної промисловості північного Криму на стан здоров’я мешканців сіл Херсонської області, фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в оперативному порядку з метою збору інформації було направлено низку запитів до відповідних служб та органів місцевого самоврядування , обласних установ МОЗ України.

31 серпня 2018 року в рамках роботи регіональної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішено провести відбір та дослідження проб навколишнього середовища у зоні впливу ПрАТ «Кримський Титан», а саме: атмосферного повітря – ДУ «Херсонський ОЛЦ МОЗ України», грунтів – Державною екологічною інспекцією у Херсонській області, питної води – Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Як показали результати проведених досліджень проб питної води у двох населених пунктах: с. Преображенка Каланчацького району (близько 5 км на захід від заводу «Кримський Титан») та с. Першокостянтинівка Чаплинського району (близько 5 км на північ від того ж заводу), проби питної води за санітарно-хімічними показниками та токсичними елементами відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», крім проби питної води, відібраної у с. Першокостянтинівка, де встановлено перевищення за показниками вмісту хлоридів та загальної жорсткості, що є природним для цієї території, як і для понад 300 населених пунктів Херсонської області.

Проби атмосферного повітря були відібрані також у названих населених пунктах та досліджені за вмістом азоту діоксиду, ангідриду сірчистого, аміаку, сірководню та кислоти сірчаної. За інформацією ДУ «Херсонський ОЛЦ МОЗ України» перевищень гранично допустимих концентрацій не встановлено.

5.09.2018 р. відбулася розширена нарада з представниками Міжвідомчої робочої групи за участю Голови Держпродспоживслужби Лапи В.І. з виїздом до населених пунктів Херсонської області, які знаходяться у зоні впливу ПрАТ «Кримський Титан» та до кислотонакопичувачів заводу. Того ж дня фахівцями Головного управління ДПСС в Херсонській області та Херсонської регіональної державної лабораторії ім. Ценковського Держпродспоживслужби України в населених пунктах Чаплинського (с. Першокостянтинівка, с. Павлівка, с. Григорівка) та Каланчацького (с. Преображенка, с. Олександрівка) районів відібрані повторно проби питної води, ґрунту, харчових продуктів рослинного походження (овочі та фрукти) для досліджень за санітарно-хімічними показниками, на токсичність та вміст токсичних елементів.

За результатами досліджень, проби питної води відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-1712-10 за санітарно-хімічними показниками та токсичними елементами (важкі метали), окрім показника вмісту хлоридів у селах Олександрівка, Першокостянтинівка, Павлівка, де перевищення (максимальне у 1.4 рази) є природним для цієї території.

Щодо харчових продуктів – результати лабораторних досліджень виявили наявність в окремих зразках вільного та зв’язаного сірчистого ангідриду на поверхні овочів та фруктів (якісний метод дослідження), який свідчить про те, що продукти містять на поверхні 2 і більше мг сірчистого ангідриду на 1 кг продукту. До слова сказати, двоокис сірки в Україні використовується як харчова добавка Е220. Концентрація в продуктах не повинна перевищувати певного рівня (100 мг на 1 кг продукції).

Всі проби ґрунту за вмістом токсичних елементів (важких металів) відповідають нормативним вимогам.

За отриманою інформацією від ДУ «Херсонський ОЛЦ МОЗ України» в ніч проти 6.09.2018 р. проведено забір проб атмосферного повітря в вищезазначених населених пунктах за показниками азоту діоксиду, ангідриду сірчистого, аміаку, сірководню, кислоти сірчаної та фосфорного ангідриду. Перевищень гранично допустимих концентрацій не встановлено.

7.09.2018 р. група фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області виїхала до населених пунктів, розташованих на територіях, які межують з АР Крим. В селах Преображенка, Олександрівка Каланчацького району та Першокостянтинівка, Григорівка, Павлівка, Чаплинського району була проведена широка роз’яснювальна робота серед населення, з розповсюдженням пам’яток та рекомендацій щодо дотримання правил особистої гігієни, питного режиму, необхідності миття овочів та фруктів содовим розчином, промивання проточною водою та видалення шкірки тощо. В найбільш відвідуваних місцях (магазинах, клубах, школах, сільрадах) розповсюджувалися пам’ятки, в яких зазначено контактний телефон Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та за яким мешканці можуть отримати консультацію з нагальних питань.

8.09.2018. фахівцями ГУ ДПСС в Херсонській області був проведений огляд КП «Дитячий заклад санаторного типу «Таврія» Херсонської обласної ради» та бази відпочинку «Ірбіс», де відбувалося розміщення дітей та супроводжуючих дорослих на оздоровлення з територій Каланчацького та Чаплинського районів. Особлива увага була приділена організації харчування, побутовим умовам розміщення та медичному обслуговуванню. З персоналом проведено роз’яснювальну роботу і надано практичну допомогу в здійсненні заходів з дотримання санітарно-протиепідемічного режиму.

Від 8.09.2018 р. у с. Олександрівка Каланчацького району почала свою роботу пересувна моніторингова лабораторія Донецької обласної державної адміністрації, яка проводить дослідження атмосферного повітря на вміст оксиду вуглецю, оксиду та діоксиду азоту, діоксиду сірки, пилу, аміаку та сірководню. Дослідження лабораторією проводяться цілодобово у населених пунктах Олександрівка, Гаврилівка-2, Олексіївка, Преображенка, Мирне, смт Каланчак Каланчацького району, Першокостянтинівка Чаплинського району, а також на КПП Каланчак, з урахуванням напрямку вітру.

Перевищень гранично допустимих концентрацій по жодному з показників не встановлено.

За повідомленням Державної екологічної інспекції України, отримано результати проб ґрунту, які були відібрані у складі робочої групи спеціалістами Інспекції 31.08.2018 р., а саме:

– в точках постійного моніторингового спостереження за впливом ПрАТ «Кримський Титан» на стан ґрунтів на території Преображенської (Червоний Чабан) сільської ради Каланчацького району і Першокостянтинівської сільської ради Чаплинського району; біля КПП Чаплинка та КПП Каланчак. За результатами проведених досліджень вищезазначених проб встановлено, що біля свердловини питної води на території Преображенської сільської ради та біля КПП Каланчак встановлено збільшення по вмісту сульфатів у порівнянні з минулими роками.

В рамках державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження при внутрішньодержавному обігу 8.09.2018 р. були відібрані фрукти та овочі в особистих селянських господарствах с. Преображенка та проведено дослідження за показниками: пестициди, радіонукліди, важкі метали, карбамати, нітрати, піретроїди. Невідповідностей не встановлено. Тобто, харчові продукти з вищезазначених територій цілком безпечні, проте перед вживанням необхідно обов’язково дотримуватися санітарних вимог, мити овочі та фрукти содовим розчином, ретельно промивати проточною водою тощо.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наполегливо рекомендує громадянам дотримуватися санітарно-гігієнічних правил. Купувати продукти харчування на агропродовольчих ринках, де працюють ветеринарно-санітарні лабораторії та здійснюється належний контроль за безпечністю харчових продуктів тваринного і рослинного походження. Купуючи продукти харчування на несанкціонованих, стихійних ринках ви наражаєте себе і свою родину на небезпеку.

Моніторингові обстеження навколишнього середовища і продуктів харчування у проблемних населених пунктах Херсонщини, які опинилися у зоні впливу заводу «Кримский Титан», тривають.