Застереження громадян при замовленні металопластикових вікон

Останнім  часом до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надійшло 11 письмових скарг щодо затримки  виконання та не виконання  своїх договірних   зобов’язань суб’єктами господарської діяльності, які надають послуги  з виготовлення та встановлення  виробів із метало пластикового профілю. Одночасно з аналогічними  проблемами  звернулись 6 осіб на особистому прийомі .

За результатами  розгляду цих скарг,  спеціалістами  Головного управління встановлено, що  зміст договорів, які укладають ці підприємці не відповідає вимогам діючого законодавства про захист прав споживачів, обмежує їх права.

Наприклад, Договір, який  укладається підприємцями, на   надання платних послуг, пропонується споживачам, як договір купівлі-продажу. Цими  договорами, передбачено не повернення  коштів, внесених споживачами у вигляді авансу, у разі відмови споживачів від  замовлень, передбачених умовами  договору.

Одночасно, у разі ї відмови чи часткової відмови споживачів від укладених договорів, «Покупці» товарів повинні сплатити «Продавцю» неустойку у розмірі 5% від залишкової суми за кожний день затримки  оплати вартості замовлень.

При розрахунках  зі споживачами не видають номерні квитанції чи прибуткові ордери, після встановлення виробів не підписують зі споживачами акти виконаних робіт, не зазначають терміни гарантії, чим порушують вимоги ст.10,15,17 Закону України «Про захист прав споживачів».

Аналізом цих скарг встановлено, що  підприємці користуючись  необізнаністю  споживачів , порушують їх права, нав’язують умови договорів, які не відповідають вимогам діючого законодавства.

Головне управління  Держпродспоживслужби в Херсонській області звертається до споживачів області і рекомендує бути більш уважними. Перед укладанням договору не поспішаючи ознайомитись з його  умовами. Під час проведення розрахунків вимагати від господарюючих суб’єктів видачі розрахункових документів, оформлених належним чином  і після надання послуг вимагати акт виконаних робіт з зазначенням терміну гарантії