Запобігання і профілактика післяпологового парезу у корів

Домашня корова для господаря має велике значення, тому завдання кожного власника – не допустити погіршення стану здоров’я, вгодованості й продуктивності тварини.

Щоб корова не захворіла на післяпологовий парез, треба завчасно подбати про природний баланс в її організмі кальцію, фосфору, магнію.

Саме відсутність цього балансу і є головною причиною післяпологового парезу. Клінічними ознаками недуги є хитка хода, тремтіння м’язів, судоми, скреготіння зубами, зниження температури тіла, параліч м’язів голови, внаслідок якого тварина не в змозі приймати корм і воду. Якщо не надати своєчасну допомогу, то протягом трьох днів, в 70% випадків, тварина помирає.

При лікуванні одужання, як правило, настає повільно. Але, зрозуміло, що у ослабленої тварини невелика подальша продуктивність.

Простіше післяпологовий парез попередити, а саме:

-за два тижні до отелу зменшити кількість концентрованих кормів, замінивши їх кормами з високим вмістом вітамінів і мікроелементів, кальцію та фосфору;

-за 5-7 днів до отелу внутрішньом’язово вводять препарати з вітаміном D (кальциферол), який регулює обмін кальцію й фосфору, сприяє всмоктуванню зазначених елементів у травному каналі, і дають по 300-500 г цукру на добу та протягом наступних 3-4 днів після отелу.

Засвоєння мінералів залежить не від кількості кормів, а від здатності організму їх засвоїти.

Обов’язковий моціон у сухостійний період дає змогу запобігти виникненню післяпологового парезу.

В якості профілактики і лікування при захворюваннях, пов’язаних з порушенням метаболізму кальцію, фосфору, магнію необхідно застосовувати Кальфостим, який містить кальцій глюконат, кальцій гліцеросфат, магній хлорид та відновлює життєво важливий баланс мікроелементів в організмі тварини.