Як уберегтися від переохолодження та обмороження

Через похолодання в Україні, Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертається до населення з проханням прислухатись до порад медиків, щоб уберегтися від переохолодження та обмороження.

При переохолодженні потерпілий не відчуває обмороженої частини тіла. Першими симптомами переохолодження є почуття втоми та сонливості. Людина, при зниженні температури тіла на декілька градусів, втрачає свідомість, внаслідок чого швидко настає зупинка дихання і кровообігу. У таких випадках, ділянку тіла необхідно одразу обережно розтерти теплими руками до відновлення нормальної чутливості. Не можна розтирати тіло снігом чи рукавицями, оскільки обморожена шкіра стає надто чутливою до пошкоджень. Потерпілого необхідно доставити у тепле місце і одразу ж звернутися за допомогою до медиків.

Існує декілька простих правил, виконання яких дозволить уникнути переохолодження та обмороження при сильному холоді:

-Не вживайте алкогольних напоїв – алкогольне сп’яніння сприяє втраті тепла, в той же час викликає ілюзію тепла.

-Одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло, носіть просторий одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові.

-Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу. У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом.

-Не носіть на морозі металевих, золотих і срібних прикрас, адже метал охолоджується до низьких температур швидше, ніж тіло. Можливе “прилипання” цих предметів до шкіри з виникненням почуття болю та холодових травм.

Якщо під час перебування на відкритому повітрі ви відчуваєте початок переохолодження, негайно зайдіть до теплого приміщення – магазину, кафе, пі’їзду тощо. Ховайтеся від вітру. Перед виходом на мороз бажано поїсти, адже вам необхідна додаткова енергія.

Також слід враховувати, що у дітей терморегуляція ще не налагоджена, а у людей похилого віку при деяких хворобах – порушена. Ці категорії найбільш піддаються обмороженню та переохолодженню. Перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її в теплому приміщенні.

Будьте уважні до свого здоров’я та здоров’я своїх близьких!