Як позбавити курей від шкірних паразитів

Утримання курей у власних підсобних господарствах звичне явище. Щоб отримати максимум прибутку, власникам необхідно забезпечити не тільки добрі умови утримання, годівлі птиці, але і подбати, щоб у неї не було нашкірних паразитів, які досить суттєво знижують яйценосність домашніх курей та приріст у живій вазі у м’ясних порід.

Виявити збудників хвороб можна на підставі характерних клінічних ознак, а також за допомогою лабораторних досліджень. Якщо без видимих причин несучість курей пішла на спад, цілком можливо, в курнику завелися шкірні паразити. Помітити бліх і вошей при побіжному візуальному огляді, вельми проблематично. Але існують яскраво виражені ознаки присутності в курнику шкірних паразитів. Птахи проявляють нервозність, часто колупають дзьобом або лапами пір’я, погано несуть яйця. Курка, яка страждає від вошей або бліх, швидко втрачає вагу. Якщо в курячому сімействі, ви стали помічати схожі симптоми, то візьміть птицю і роздивіться її краще. Кліщі виявляються на відкритих ділянках тіла, в основному на ногах. Воші і блохи віддають перевагу більш затишні місця і зариваються в пір’я птахів. Якщо зараженої курці розпушити пір’я, то стають помітні темні точки, схожі на родимки. Це і є курячі воші. Іноді велика кількість цих паразитів може буквально привести в жах. Позбутися від вошей необхідно якомога швидше. Справа в тому, що вони відкладають яйця в пір’ї птахів і виводять потомство. Тому число паразитів в курнику росте в геометричній прогресії.

Зволікати з лікуванням не можна, оскільки це приведе до значних економічних втрат. Лікування курей треба проводити після встановлення діагнозу та консультацій з ветеринарним фахівцем паралельно з механічною очисткою пташника, його дезекаризацією розчинами бутокса, неоцидолу, сібацилу або неостамазану.

З профілактичною метою необхідно впровадити окреме вирощування молодняка від дорослої птиці, заселяти пташники тільки після попереднього їх очищення від гною та проведення дезакаризації. У разі вільного утримання птиці роблять ящики, в яких кури «купаються» і одночасно звільняються від нашкірних паразитів, із сумішшю: сірки – 1 частина; вапна – 1 частина; піску – 8 частин.

Декілька рекомендацій щодо профілактики виникнення шкірних паразитів:

-Захистите курник від проникнення щурів і мишей. Ці гризуни є основними рознощиками вошей і бліх.

-Регулярно прибирайте як внутрішні приміщення курятника, так і прилеглу до нього територію.

-Частіше займайтеся візуальним оглядом несучок. Заражених особин необхідно ізолювати від інших птахів.

-Купуючи нову несучку, потримайте її якийсь час в окремому приміщенні. До решти птахам новеньку потрібно випускати тільки після профілактичної обробки.

Пам’ятайте, утримання здорової птиці – шлях до високих прибутків.