Як подолати весняний авітаміноз

У весняну пору нашому організму вкрай потрібні сили, а відтак – вітаміни, щоб адаптуватися до нового режиму та побороти сезонну депресію.  

Звісно, і взимку вітамінні овочі та фрукти є на прилавках магазинів, однак їхнє вживання зведено до мінімуму, не лише через ціну, а й через насторогу щодо вмісту хімічних речовин, які застосовуються при вирощуванні тепличної продукції.

Дефіцит свіжого повітря, сонця і фізичної активності також шкодить нашому здоров’ю.

Загальними симптомами весняного авітамінозу є головний біль, втома, млявість, нудота, сонливість, часті застуди, м’язова слабкість, зниження імунного бар’єру. Ознаки авітамінозу, насамперед, проявляються на стані шкіри. Вона стає сухою, блідою, млявою, схильною до подразнення. Одночасно страждає волосся, воно січеться і випадає. На шкірі у куточках губ можуть з’являтися тріщини, що не зникають після застосування кремів. Людина з проявами авітамінозу відчуває постійну втомленість, роздратованість та апатію.

Можливе також порушення режиму сну.

Слід зазначити, що тривалий дефіцит вітамінів може обернутися для організму серйозними ускладненнями. Відсутність вітаміну А викликає «курячу сліпоту», при якій різко падає зір, порушується координація у просторі у вечірній час. На дефіцит цього елемента вказує також поява лупи, тьмяність і ламкість волосся, поява білих смуг на нігтях і гнійників на шкірі. Також з’являється сльозотеча, яка загострюється на сонці, збільшується чутливість організму, особливо до болю.

Про дефіцит вітаміну В1 свідчить порушення психоемоційного стану. Так, хворий постійно відчуває дратівливість, млявість, безпричинне занепокоєння, безсоння вночі і сонливість протягом дня. Людину турбує головний біль і мігрень, спостерігається погіршення пам’яті.

Нестача вітаміну В2 проявляється слабкістю, відсутністю апетиту, що провокує зниження ваги. Викликати проблеми з травленням, м’язову слабкість, запаморочення і безсоння може дефіцит вітаміну В3. Крім того, така патологія негативно позначається на стані шкіри, викликаючи появу запалень і пігментних плям. Відсутність вітаміну В5 характеризується підвищеною втомою, болем у м’язах, онімінням кінцівок і нудотою. А недостатній вміст вітаміну В9 проявляється безсонням, занепокоєнням і проблемами в роботі системи травлення.

При нестачі вітаміну С розвивається схильність до частих вірусних та застудних захворювань, загострення хронічних хвороб і підвищення ламкості кровоносних судин. На додачу, за відсутності в харчуванні цієї речовини у людини порушується синтез білка колагену, що і призводить до виникнення хвороби цинги.

Дефіцит вітаміну D проявляється порушенням сну, погіршенням зору та стану волосся, нігтів і зубів. У дітей нестача вітаміну D викликає хворобу під назвою рахіт. Низький вміст вітаміну Е проявляється дисбактеріозом, дерматитом, порушенням менструального циклу і запальними захворюваннями шкіри. Найгірше відсутність цієї речовини впливає на репродуктивну систему чоловіків та жінок.

Весняну нестачу вітамінів досить просто подолати, якщо внести корективи у свій раціон і освоїти деякі кулінарні хитрощі. Але візьміть до уваги, що одноразовими акціями, наприклад, приготуванням однієї склянки фруктового смузі на тиждень, не обійтися. «Вітамінізація» повинна проводитися грунтовно і без перерв.

Залежно від того, якої речовини не вистачає, слід збагатити свій раціон відповідними продуктами:

  • А – морква, якісне вершкове масло, квасоля, буряк, гарбуз і теляча печінка.
  • В1 – гречка, свинина, картопля (відварена або запечена), вівсянка, горіхи і рис.
  • В2 – молоко, мигдаль і нежирна свинина.
  • В3 – яйця, риба, куряче м’ясо, арахіс, чорнослив і сир.
  • В5 – цільнозерновий хліб, риба та м’ясо.
  • В6 – печінка, висівки, пророщені зерна пшениці.
  • В9 – буряк, квасоля, морква, салат і зелені овочі.
  • В12 – яйця і кисломолочні продукти.
  • С – цитрусові фрукти, капуста, яблука, ківі і шипшина.
  • D – сир, риб’ячий жир, гриби і масло.
  • Р – печінка яловича, молоко і горіхи.

Для того щоб зберегти максимальний вміст вітамінів в продуктах, необхідно їх правильно зберігати та готувати. Зелень, свіжі овочі і фрукти не підлягають тривалому зберіганню і їх не потрібно піддавати довгій термічній обробці під час готування. М’ясо і рибу краще запікати в духовці або готувати на пару. Готову страву необхідно вживати відразу.

Доволі популярні також і народні засоби, які використовуються для подолання весняного авітамінозу:

  • Свіжовичавлений морквяний або гарбузовий сік з невеликою кількістю меду.
  • Пророщені зерна пшениці, гороху або квасолі.
  • Відвар шипшини.
  • Відвар калини.
  • Подрібнена суміш з родзинок, лимону, журавлини, кураги і волоських горіхів з медом.

Для профілактики авітамінозу також необхідно частіше знаходитися на свіжому повітрі, виконувати прості фізичні вправи, які зміцнюють здоров’я і покращують загальне самопочуття. Не варто забувати про повноцінний відпочинок і достатню кількість сну.

Лікування авітамінозу полягає у прийомі вітамінів. Для цього використовують полівітамінні препарати або спеціальні вітаміни для апетиту за призначенням лікаря.