Як не помилитися при виборі консервів?

Питання вибору якісних консервів – надзвичайно актуальне, оскільки цей продукт, завдяки своїм смаковим властивостям та зручності, здобув широку популярність серед споживачів.

Асортимент консервів різноманітний: м’ясні, рибні, овочеві.

Навіть улюблене з дитинства згущене молоко теж є консервами. Не секрет, що дуже багато виробників намагаються активно економити, випускаючи недоброякісну продукцію. Велика частина вироблених консервів пакується в непрозору тару, що ускладнює можливість визначити якість продукту за зовнішнім виглядом. Тому, щоб не викидати грошей на вітер, потрібно уважно розглянути банку і вивчити інформацію, розміщену на етикетці, а саме:

-назва продукту;

-повна інформація про виробника і про експортера;

-харчова цінність консервів та їх склад;

-спосіб вживання;

-маса нетто;

-термін придатності;

-інформація про сертифікат.

На упаковці, дні або кришці тари має бути маркування. Його перший ряд вказує на дату виготовлення (число, місяць та рік). Другий ряд – це номер виробника. У рибних консервах, насамперед, вказаний індекс рибної промисловості (буквою «Р») і знак асортименту (вид риби), а потім вже йде номер виробника. Всі цифри і букви на тарі повинні бути вибиті назовні. Якщо вам дісталася банка з цифрами, вбитими всередину, це може означати, що товар фальсифікований. Термін зберігання консервів буває різним і часто залежить від типу тари: жерсть або скло. Тара повинна бути акуратною, не деформованою, без патьоків, зубців, плям, слідів іржі і зазубрин, які свідчать про те, що ємність пошкоджена і до неї потрапили мікроорганізми. При вживанні таких консервів можна отримати отруєння. Шви банки повинні бути гладкими. Кришка і дно можуть бути увігнутими або мати плоску поверхню, але сама банка не повинна бути роздутою. Ніколи не купуйте такий товар, навіть якщо це ваші улюблені консерви – у роздутій банці безліч згубних для здоров’я мікробів!

Якість товару можна визначити і під час відкривання банки: якщо ви почули хлопок – консерви виготовлені з порушеннями технології. Відкривши банку, викладіть її вміст і ретельно огляньте стінки: якщо на них ви виявите плями, то продукт вже почав псуватися. Якщо банка консервів покрита шаром технічної олії, то скоріше за все їх строк придатності підходить до кінця. Справа в тому, що технічну олію використовують для тривалого зберігання тари, тому це може бути ознакою того, що консерви довго пролежали на складі.

При виборі м’ясних консервів віддавайте перевагу продукції у скляній банці, оскільки в ній одразу видно пропорції м’яса і жиру. Що стосується стандартів, то у складі тушонок, виготовлених за ДСТУ, повинні бути тільки м’ясо, жир, вода і спеції. А от у консервах, що виготовляються за ТУ, може бути що завгодно. Якісна тушонка, відповідно до встановлених стандартів, повинна мати назву «Свинина тушкована» або «Яловичина тушкована». Не беріть з полиці банку, на якій написано просто «Тушонка», в ній може бути неякісний товар з сумнівним складом.

Звертайте також увагу на консистенцію жиру в м’ясних консервах. У холодильнику жир повинен замерзати, а от якщо його замінюють іншим наповнювачем, то жир загусає, але залишається нетвердим, рідким. Рибні консерви вибрати нелегко, тому що практично вся тара жерстяна, і побачити їх вміст можна тільки після відкриття банки. Для рибних консервів також існують стандарти. За ДСТУ, у їх складі повинні бути риба, вода, рослинна олія і сіль. Фальсіфікації підлягають найчастіше дорогі сорти рибних консервів, наприклад, лососеві. Визначити підробку можна по волокнах риби. У риби лососевої є волокна, які зібрані у великі пучки, а в інших риб вони не дуже виражені. Олія, в якій риба законсервована, теж може розповісти про якість: вона має бути зверху прозорою, без домішок, з легким помутнінням.

При виборі консервованих овочів передусім звертайте увагу на дату виготовлення. Найкраще, щоб це була літня чи осіння пора року. Це означає, що овочі зібрані і законсервовані зі свіжого врожаю. Зимова або весняна дата виготовлення говорить про те, що овочі довго зберігалися на складі і втратили корисні властивості. Перевіряйте також склад: бажано, щоб консерви мали мінімальну кількість таких наповнювачів, як борошно, стабілізатори, барвники. Барвники додають до складу, якщо при виготовленні овочі втратили свій колір. За стандартами ДСТУ, в овочевих консервах повинні бути тільки овочі, різна зелень, спеції і вода.

Звертайте увагу на заливку овочевих консервів. Сильний осад вказує на те, що виробники використовували неякісну сировину або на те, що продукт зберігався в неправильних умовах. Самі ж овочі повинні виглядати апетитно, а ось овочі зморщені, ті, що втратили природний колір, свідчать про неякісний продукт.

Якщо говорити про молочні консерви, зокрема, згущене молоко, дуже важливим показником якості є відсутність у складі продукту пальмової та кокосової олії, а також різноманітних консервантів, підсолоджувачів. У згущеному молоці має бути коров’яче сухе, незбиране, знежирене молоко, вершки, цукор, лактоза, вода і маслянка. Термін зберігання таких консервів – не більше 12 місяців. На етикетці має бути напис «Молоко незбиране згущене з цукром», жирність 8,5%, тара – тільки жорстка.

Якщо згущене молоко з грудочками – це говорить про поганий санітарний стан на підприємстві. Якщо згущене молоко закристалізувалося по краях, а смак трохи прогірклий – продукт зіпсований. Справжнє згущене молоко має солодко-солонуватий смак, без сторонніх запахів і присмаків. Консистенція однорідна, без кристалів цукру. Можливий невеликий осад на дні тари. Колір якісного згущеного молока – білий з кремовим відтінком.

Наостанок кілька порад, як з першого погляду відрізнити якісну продукцію від підробки:

-Перед купівлею уважно огляньте банку: роздута або деформована банка може містити небезпечні мікроорганізми.

-Якщо вам на ринку пропонують баночку консервів без етикетки і розпізнавальних знаків – відмовтеся від покупки.

-Якщо відкрита банка з ще не закінченим терміном зберігання викликає у вас підозру, бентежить запах або зовнішній вигляд вмісту, краще не ризикуйте – здоров’я дорожче грошей!

-Зберігайте чек після покупки – за його наявності повернути недоброякісний товар буде простіше.