Хвороби корів передаються і небезпечні для людини. Новини з Високопільського району

Будь-який господар, повинен уважно ставитися до свого господарства. За великою рогатою худобою (надалі ВРХ) потрібно не тільки правильно доглядати та утримувати її в хороших умовах, але й розпізнавати небезпечні захворювання, а також розпочати своєчасне лікування та дотримуватися правил безпеки, щоб самому не заразитися. У корів, процес роботи органів і організму в цілому не дуже відрізняється від людського. Тому є недуги, якими люди можуть заразитися, якщо не будуть дотримуватися заходів обережності. Як правило, це дуже небезпечні захворювання з важкою формою перебігу хвороби. Більшість власників корів, самі винні в їх поганому стані, тому що не дотримуються правил догляду за худобою. До головних правил можна віднести наступні показники:

– необхідно періодично міняти поля, де пасеться стадо;

– уважно підходити до складу кормів і намагатися максимально збалансувати всі необхідні вітаміни і мікроелементи, які потрібні коровам, таким чином, підвищується імунітет, і організму протистояти різним інфекціям набагато легше;

– тварини повинні перебувати в чистих сараях, гній потрібно регулярно прибирати;

– обов’язкова профілактика або вакцинація і регулярний огляд ветеринара.

В основному, хвороби передаються людині, мають інфекційний або вірусний характер. Ці види захворювань потрапляють в організм завдяки мікробам, інфекції або вірусу, які можна підхопити від інших заражених тварин, через воду, їжу або ґрунт. Ці хвороби дуже швидко прогресують, і лікувати їх складніше всього. Також вони можуть давати багато різних ускладнень. Важкі форми таких хвороб можуть призвести до масового летального результату корів, а також заразити всіх членів сім’ї людей, які їх містять. Саме для цього, кожному власнику великої рогатої худоби необхідно знати ознаки і симптоми захворювань, які є небезпечними, а саме: сказ, туберкульоз, бруцельоз, віспа. У даній статті ми розглянемо найбільш небезпечні захворювання, які можуть бути заразними для людини, адже в нашому районі є випадки захворювання ВРХ даними захворюваннями. Більшість з них, невиліковні як для тварин, так і для людей!

Отже: Сказ

Цією недугою може захворіти будь-яка дика худоба і домашні тварини. Сказ може вразити всі різновиди рогатої худоби, собак, кішок і так далі. До людей сказ може перейти, якщо тварина його вкусить або слина потрапить на відкриті рани. Симптоми цього захворювання важко не помітити. Тому якщо ви виявили їх у своїх тварин, потрібно негайно телефонувати до ветеринара. Тим більше що сказ у важкій стадії неможливо вилікувати. Тепер виділимо основні ознаки хвороби.

В першу добу після зараження, корова починає себе дивно вести. Не їсть, і не п’є. Постійно знаходиться в стороні і починає жувати предмети, на які жуйні не звертають уваги. Це паркан, кора дерев або підстилка.

Тварина стає безстрашною. Якщо раніше її лякали собаки чи інші стресові обставини, то при сказі корова взагалі на це не реагує.

Різкі сумбурні рухи.

У корів починається сильне виділення слини, і спостерігаються труднощі з її проковтуванням.

Сказ в першу чергу вражає мозкову діяльність тварини, тому головна ознака захворювання – це не характерна для них поведінка. Корова може почати кидатися на людей, бути занадто буйною і так далі.

Самостійно хворобу вилікувати неможливо. При наявності вище перелічених симптомів, потрібно терміново звертатися ветеринарного лікаря.

Туберкульоз

Напевно, всім відомо, наскільки це небезпечне захворювання. Але багато хто думає, що ця хвороба рогату худобу вразити не може. Але, на жаль, все інакше. Тварин, хворих на туберкульоз не лікують, а відразу ведуть на забій. Будь-який господар щодня контактує з коровами, і заразитися цією недугою можна через повітря, тактильний контакт і молоко. Найстрашніше, що туберкульоз корови протікає в хронічних формах і не показує явних симптомів. Тому виявити його вкрай складно. Це під силу тільки кваліфікованого ветеринара.

На превеликий жаль, не всі власники ВРХ до цього захворювання, та й до всіх інших, відносяться серйозно. І при позитивній реакції у корови на туберкульоз навідріз відмовляються на забій тварини і продовжують здавати молоко до молоко-приймальників та реалізовувати продукцію населенню, тим самим наражаючи нас з вами на небезпеку. Адже, якщо корова хвора на туберкульоз, то людина може заразитися цією недугою вживаючи молоко, творог, масло, сметану. В молоці туберкульозна паличка виживає протягом 18 днів. В творозі, сметані та маслі – протягом 2-3 місяців.

Віспа

Ця хвороба також є дуже небезпечною. Її симптоми у тварини виражаються наступним чином:

– різкий стрибок температури до високих позначок (40-42 градуси);

– вим’я розпухає, червоніє шкіра на ньому;

– удій різко знижується;

-загальна млявість, занепад сил і відмова від їжі.

Характерна ознака віспи у биків або корів – це специфічні плями на вимені (мошонці). Спочатку вони просто червоніють і набрякають. Потім грубіють і наповнюються рідиною. Після трьох днів ці нарости лопаються і стають виразками. Цей процес повторюється. На перших етапах захворювання, такі запалення у тварини викликають сильний біль. Тому вони не підпускає до себе і сильно брикаються при доїнні. У гострій стадії вим’я твердне.

Люди можуть заразитися, якщо контактують з коровою при доїнні або коли п’ють заражене молоко. Ознаки прояву у людини практично такі ж, як і у тварин. Якщо виявлені такі симптоми, то виклик ветеринара і лікаря обов’язковий. Самостійно впоратися з цим захворюванням неможливо. У хворих корівок все одно потрібно зціджувати молоко. Ця процедура здійснюється строго в рукавичках і з додержанням усіх заходів обережності. Перед і після доїння вим’я потрібно обмивати теплою водою.

Бруцельоз

Ця хвороба для людей вважається най небезпечнішою. Тому що нею найлегше заразитися. Попадання інфекції відбувається при будь-яких контактах з коровами (доїння, мийка, годування і таке інше), так і через молоко. Тим більше що у бруцельозу не яскраво виражені симптоми. Він має хронічну форму. Людина може довгий час контактувати з зараженої коровою, та не знати про це. Головну шкоду це захворювання завдає печінці. Але, все ж, можна виділити кілька ознак бруцельозу.

У другому семестрі вагітності у корів, відбувається раптовий викидень без явних на те причин. Якщо сталася така ситуація, то абортований плід потрібно обов’язково здати на експертизу. Його акуратно загортають у пакет і відвозять у відповідні інстанції.

Після аборту може різко підвищитися температура і з’явитися мастит.

У рідкісних випадках спостерігається набрякання колінних суглобів.

Якщо людина вражена такою хворобою, то вилікувати її вже практично неможливо. Інфекція атакує всі канали і відтоки печінки, що призводить до сильної інтоксикації організму. Ще один сумний фактор бруцельозу, це забій тварини. Якщо ветеринари все-таки підтвердять це захворювання, то крім забою інших варіантів, на жаль, не існує. Тканини і функції печінки уражаються настільки, що повноцінна життєдіяльність вже просто неможлива.

Єдиним порятунком від цієї недуги, є планові огляди тварин (в осінній і весняний періоди) та застосування профілактичних препаратів.

Сподіваємось, що дана інформація буде для вас корисною, і націлить на більш відповідальне ставлення до здоров’я свого, своєї сім’ї та оточуючих.

Будьте завжди здорові, бережіть себе та близьких!